Турският президент Реджеп Ердоган се среща в понеделник с ръководителите

...
Турският президент Реджеп Ердоган се среща в понеделник с ръководителите
Коментари Харесай

Работна вечеря ЕС - Турция във Варна с много сложно меню


Турският президент Реджеп Ердоган се среща в понеделник с ръководителите на европейските институции, с цел да се опита да съживи все по-трудния разговор сред Анкара и Брюксел. Срещата дава обещание да бъде напрегната.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и този на Европейския съвет Доналд Туск щ еседнат на една маса с Ердоган на работна вечеря в българския курорт Варна. Менюто е с многочислени бодливи проблеми.

Листата включва ерозията на върховенството на закона в Турция след несполучливия прелом от юли 2016 година, противоречивия пакт за мигрантите, заявката на Анкара за клинична гибел на Европейски Съюз, турската атака против кюрдска милиция в Сирия.

За да станат нещата още по-сложни, срещата се случва няколко дни след тежка замяна на обвинявания към Гърция и Кипър, две тематики, които постоянно тровят връзките сред Турция и блока.

В този подтекст българският министър председател Бойко Борисов, чиято страна държи ротационното председателство на Европейски Съюз и ще участва на вечерята, съобщи, че чака "много трудна" среща.

В същото време никой от участниците не демонстрира интерес към неуспех на полемиките: за Турция Европейски Съюз остава значим търговски сътрудник, а за Брюксел Анкара е главен съдружник в битката против миграционните потоци и тероризма.

"Срещата на върха във Варна ще даде опция за възкръсване на разговора сред двете страни, даже и да не се чака никакъв действителен прогрес от практическа гледна точка", обобщава Яна Ябур (Jana Jabbour) от CERI/Sciences Po и експерт по Турция.

- "Здрав дебат" -

Напрежението набъбна предходната седмица, когато европейските водачи осъдиха "продължаващите противозаконни действия" на Турция в Егейско и Средиземно море против Гърция и Кипър след няколко случая.

Турция дефинира като "неприемливи" изказванията от страна на Европейски Съюз, а също изрази гнева си против европейската рецензия на военната ѝ интервенция против кюрдската милиция (YPG) в региона на Африн (северозападна Сирия).

"Повечето от конфликтните проблеми сред Турция и Европейския съюз не стопират да се усилват “, сподели Юнкер, който даде обещание "здрав и открит дебат" с Ердоган. Но и добави, че Европейски Съюз „ желае да ускори съдействието си с Турция".

Един от целите на страните членки е да си подсигуряват, че Анкара ще продължи да ползва съглашението за емигриращите, подписано през март 2016 година, което доста понижи броя на прекосяванията към Европа. Това стана против финансова помощ.

Ердоган обаче постоянно се оплаква от "закъснения" в заплащането на този пакет от три милиарда евро, към който би трябвало да бъдат добавени още три милиарда.

- "Партньорство"? -

Освен това Анкара прикани за прогрес по либерализирането на визовия режим за турците, които пътуват до Европейски Съюз. Това е "приоритет" за Анкара ", само че би било илюзорно да имаме вяра, че Европейски Съюз ще направи отстъпки по този въпрос", сподели Ябур.

Въпреки че през последните месеци Анкара усили сигналите на помиряване към някои европейските страни, в това число Германия, освобождавайки да вземем за пример лишени от независимост публицисти, положението на човешките права рискува да натежи във Варна.

Европейски Съюз неведнъж показва угриженост по тематиката с чистките, почнали в Турция след несполучливия опит за прелом: повече от 55 хиляди души, в това число съперници и публицисти, са вкарани в пандиза, а 160 хиляди са уволнени или отстранени от работа.

Удължаването на изключителното състояние в Турция от юли 2016 година докара до "сериозни" нарушавания на правата на "стотици хиляди хора", предизвести Организация на обединените нации в отчет, оповестен предходната седмица.

Кандидатурата на Анкара за Европейски Съюз също би трябвало да бъде на масата във Варна, само че дипломати и анализатори не чакат някакъв прогрес, защото процесът е в мъртва точка.

По време на посещаване на Ердоган в Париж през януари френският президент Емануел Макрон възроди концепцията за "партньорство" с Турция и без да е член на Европейски Съюз. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР