Турският президент Реджеп Ердоган постави напредъка в преговорите за членството

...
Турският президент Реджеп Ердоган постави напредъка в преговорите за членството
Коментари Харесай

ЕК отговори на Ердоган: Присъединителните процеси към ЕС и НАТО не могат да бъдат преплитани

Турският президент Реджеп Ердоган сложи напредъка в договарянията за участието на страната му в Евросъюза като изискване Анкара да допусне Швеция в НАТО.

Преговорите за еврочленството на Турция са в застой от 2018 година насам най-много поради властническите аспекти на ръководството на Ердоган. Изненадващо през днешния ден той сложи такава цена на турското утвърждение за включването на Швеция в НАТО:

" Първо, отворете пътя към участието на Турция в Европейския съюз, а по-късно ние ще разчистим пътя за Швеция "

Последва отговор на представител на Еврокомисията - присъединителните процеси в НАТО и Европейския съюз са обособени и не могат да бъдат преплитани. Германският канцлер Олаф Шолц реши да е оптимист и без да разяснява евроамбициите на Анкара се зарадва, че турският президент е загатнал опцията да допусне Швеция в НАТО.

Преди годишната среща на алианса във Вилнюс, Турция и Унгария са единствените страни, чийто парламенти не са утвърдили шведското участие.

В случая на Анкара повода е формалното виждане, че Стокхолм не преследва задоволително настойчиво намиращи се на шведска територия членове на Кюрдската работническа партия. Не излиза наяве по какъв начин турското участие в Евросъюза ще реши този въпрос.

Повечето членки на НАТО се надяваха шведската кандидатура, провокирана от съветската експанзия против Украйна, да бъде финално утвърдена във Вилнюс.

Генералният секретар на Aлианса Йенс Столтенберг още веднъж изрази вяра за " положително " решение по отношение на Швеция на срещата. Той добави, че по принцип поддържа участието на Анкара в Евросъюза, само че случаите са разнообразни, тъй като Стокхолм към този момент е извършил критериите да влезе във военния пакт.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР