Турският президент Реджеп Ердоган отправи силни критики към САЩ заради

...
Турският президент Реджеп Ердоган отправи силни критики към САЩ заради
Коментари Харесай

Ердоган: Турция няма повече да пада в капаните на САЩ, заложени в Сирия


Турският президент Реджеп Ердоган насочи мощни рецензии към Съединени американски щати поради политиките им в Близкия Изток и изтегли военните от ученията на НАТО в Норвегия поради персонална засегнатост, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Фактът, че Съединени американски щати не извършиха по-голямата част от уговорките си пред Турция от началото на спора в Сирия, провокира сериозното отчаяние на Анкара, съобщи Ердоган пред разширеното заседание на районните структури на ПСР, на която той е и водач.

„ Урегулирането на доста въпроси, които Турция и Съединени американски щати биха могли с лекост да решат в границите на правилата на съюзническите връзки, за жалост, зацикли в тупик поради дейностите на американската страна. Това засегна събитията в Ракка, Мюнбич и Дейр-ез-Зор. Но Турция няма желание да се хваща на същите уловки в сирийския регион Африн “, уточни той.

Президентът и партиен водач акцентира, че Анкара през днешния ден се нуждае от пречистване на граничещата с Турция сирийска провинция Африн от терористите на PYD /сирийския клон на ПКК/ и въоръжените й отряди от YPG.

„ Още през цялото време Анкара сложи този въпрос. В регионите на наблюдателните пунктове в зоната за деескалация Идлиб ще бъдат дислоцирани елементи на турските въоръжени сили. Турция е принудена да предприеме тази стъпка. В противоположен случай тези региони ще бъдат завзети от терористичните групировки “, предизвести Ердоган.

Държавният глава акцентира, че плановете за основаването на ДАЕШ /Ислямска държава/ и сирийското крило на ПКК / Партия на демократичното единение PYD/ имат едни и същи създатели. Според него тези, които поддържат PYD, са подтиквали районните управляващи в Северен Ирак да разгласят самостоятелност, за да хвърлят Ирак в полето на неустойчивостта. Разбира се, не би трябвало да се не помни и това, че същите сили покровителстват и пазят терористичната организация ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, съобщи Ердоган.

Той заяви, че изтегля 40 турски военни, участващи в ученията на НАТО в Норвегия. Причината е, че в хода на ученията е открит афиш със фотография на утопичен зложелател в негово лице. На плаката са два фотоса – с създателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк и Ердоган, за съществуването му са докладвали ръководителят на Генералния щаб на турските въоръжени сили и министърът по евроинтеграцията, до момента в който пътуват за Канада. Тогава е взето и решението за изтеглянето на турската военна част. Дори да бъде отстранена тази провокация, Анкара няма да преразгледа решението си, това е спънка пред съюзничеството, безапелационен бе президентът. Събитията след този случай се развиха скоростно – норвежкият боен, сложил Ердоган като съизвършител на врага, бе уволнен неотложно, а генералният секретар на НАТО сервира извинения на Турция.

Съвместният военно-команден център в Норвегия също се извини на Анкара в стремително публикувано писмо. От Брюксел Йенс Столтенберг заяви, че норвежкият боен, провокирал абсурда, не е помощник на Североатлантическия алианс, а е човек от гражданския личен състав, нает по контракт. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР