Турският президент Ердоган говори с гръцките си колеги за съдбата

...
Турският президент Ердоган говори с гръцките си колеги за съдбата
Коментари Харесай

ВМРО слуша внимателно какво казва Ердоган в Гърция

Турският президент Ердоган приказва с гръцките си сътрудници за ориста на " мюсюлманската общественост " в Тракия. Това написа зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов във Facebook в коментар на първото посещаване на турски държавен глава в Гърция след над 60-годишно спиране.
" Не за пръв път турската страна претендира за някакви права върху тази общественост, необичайно за какво разглеждайки я като част от своето културно пространство на Балканите. Турският президент дори желал да посети въпросните региони на Западна Тракия в хода на визитата си в Гърция.

Става дума за региона на Ксанти, Гюмюрджина (Комотини) и Дедеагач (Александруполис), където в скатовете на Родопите до Бяло море живеят хора с български майчин език, известни като помаци, и всеки български екскурзиант в този регион добре знае това, написа Веселинов.

Той разяснява, че в този момент духовната връзка на тези хора с България е съвсем прекратена. Гръцката страна умишлено или не - позволява турцизация на това обитаеми. Според Веселинов, това очевидно това им наподобява по-безопасно спрямо историческата истина и възобновяване на историческата правдивост.

За страдание, южната ни съседка позволява проучване на турски език в тези региони, в които локалните хора не знаят и дума турски, написа патриотът.

От Вътрешна македонска революционна организация припомнят, че деликатно наблюдават и ще продължат да наблюдават и отсега нататък ориста на това население. Организацията се пробва да поставя грижа за опазване на езиковите връзки от двете страни на родопската граница.

Напомняме, че България не би трябвало да остане безучастна, в случай че някой се пробва да пренаписва историята, да вменява на тези хора непознато схващане и да ги откъсва от българското културно землище, написа Искрен Веселинов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР