Турският президент даже даде за пример предприета преди време турска

...
Турският президент даже даде за пример предприета преди време турска
Коментари Харесай

Вбесен, Ердоган заплаши иракските кюрди с военна офанзива

Турският президент дори даде за образец подхваната преди време турска интервенция в Северна Сирия, съобщи в. "Хюриет дейли нюз ", представен от Българска телеграфна агенция.

Изявлението си Ердоган направи по отношение на провеждащия се през днешния ден референдум за самостоятелност в Иракски Кюрдистан, който не се признава от страните в региона и от Съединени американски щати.

Ние имаме 911-километрова граница със Сирия. Ние в никакъв случай няма да позволим сходно основаване (на терористични държави). Както споделих по-рано, ние можем да дойдем внезапно някоя нощ. Ние направихме това с интервенция "Ефратски щит " (в Сирия). Обсъждат се всички варианти по отношение на Ирак и Сирия, съобщи президентът по адрес на районното кюрдско държавно управление в Ербил.

Ердоган напомни, че Турция е прочистила зона от 2000 квадратни километра в Северна Сирия от наличието на ИДИЛ ( "Ислямска страна ") и добави, че Анкара няма да се въздържи да направи това в Ирак.

Турция организира интервенцията "Ефратски щит " от август 2016 година до март тази година. Целта на офанзивата бе от региона на границата да бъдат прогонени както бойците от "Ислямска страна ", по този начин и сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа, които Анкара преглежда като терористична организация, обвързвана с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Вбесен поради референдума Реджеп Тайип Ердоган разгласи през днешния ден идно затваряне на сухопътната граница с този регион на Ирак и заплаши да спре износа на нефт от региона през Турция, съобщи Агенция Франс Прес.

Тази седмица ще бъдат взети ограничения. Влизанията и излизанията (през границата) ще бъдат прекъснати, съобщи Ердоган на конгрес в Истанбул.

Да забележим по какви канали и къде (Иракски Кюрдистан) ще продава своя нефт. Ваните са при нас. След като един път затворим ваните, тази работа е завършена, добави той в смисъл на опасност за прекъсване на износа на нефт от Иракски Кюрдистан - мярка, която може да задуши стопанската система на този регион.

Около 550 000 барела нефт от 600 000 барела на ден, създавани от Иракски Кюрдистан, се изнасят по петролопровод, стигащ до турското пристанище Джейхан на Средиземно море в Южна Турция.

Ердоган беседва през днешния ден по телефона с съветския президент Владимир Путин за референдума за самостоятелност на кюрдите в Северен Ирак. Двамата сложиха акцент на териториалната целокупност на Ирак и на Сирия, съобщи Ройтерс, като се базира на източници от кабинета на Ердоган.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР