Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, когото българските власти предадоха на

...
Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, когото българските власти предадоха на
Коментари Харесай

Предаден от България на Турция опозиционен политик получи убежище в Полша

Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, който българските управляващи предадоха на режима в Турция преди две години, е получил леговище в Полша,. Той е избягал още веднъж от Турция и е съумял да стигне до Полша, където му даден статут на емигрант.

Юрюн бе експулсиран от България септември министър председател Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган. Случаят бе следващият, станал причина за скандал. След опита за прелом през 2016 година режимът на Ердоган интензивно търсеше избягали в чужбина, обвинени, че взели участие в организацията, за която бе упрекнат Фетуллах Гюлен.

По това време организацията за бежанците бе отказала да даде статут на Юрюн. Производството обаче бе висящо пред административния съд и логиката бе да се изчака края на делото и окончателното решение за статута му. Вместо това обаче Юрюн сред Европейски Съюз и Турция.

След предаването му той е вкаран в затвор в Одрин. Според информацията на OFFNews през юли 2021 година той е съумял да избяга от Турция наново. Стигнал е до Варшава с подправен паспорт, където е бил затворен в център за чужденци. Докато е там, турският съд го осъжда на 12.5 години затвор. Те настояват, че Юрюн, който е кюрд, има връзки с организацията ПКК, считана от режима в Анкара за терористична.

След като полските управляващи му дават статут, той се реалокира на частен адрес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР