Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че е

...
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че е
Коментари Харесай

Турция е съгласна с искането на Русия за отстраняване на пречките за износ на руски торове

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи, че е склонен с настояването на Русия за повдигане на пречките за експорт на съветски торове и че този въпрос би трябвало да бъде решен, с цел да бъде в допълнение удължено съглашението за експорт на зърно от Черно море, което включва Украйна, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

На конференция с гостуващия съветски външен министър в Анкара Чавушоглу сподели, че Турция е ангажирана с постигнатото под егидата на Организация на обединените нации съглашение, което обезпечава безвредно прекосяване на зърно и други хранителни артикули от черноморските пристанища.

„ Ние придаваме значение на продължаването на съглашението освен поради износа на зърно и торове от Русия и Украйна, само че и за прекъсване на международната хранителна рецесия “, сподели турският външен министър.

„ Също по този начин сме съгласни, че пречките за износа на съветско зърно и торове би трябвало да бъдат отстранени. (Има) въпроси, които би трябвало да бъдат позволени, с цел да може зърнената договорка да бъде продължена по-нататък “, съобщи Чавушоглу.

Той сподели, че Турция е загрижена за вероятно интензифициране на спора сред Русия и Украйна напролет. Той добави, че Турция ще продължи напъните си за преустановяване на войната посредством договаряния.

Турският външен министър благодари на Русия за поддръжката и солидарността след разрушителните трусове в Турция при започване на февруари, заяви Анадолската организация.

Чавушоглу сподели още, че с Лавров е разискал и тематиката за Сирия. Що се отнася до обстановката в Южен Кавказ, той означи, че Турция се афишира за подписването на широкообхватно спокойно съглашение сред Армения и Азербайджан.

Чавушоглу се спря и на Афганистан и дефинира като неприемливи решенията на талибаните във връзка с афганистанските дами.

Турският министър на външните работи загатна още, че на 27 април ще бъде публично открит първия блок на турската атомна електроцентрала " Аккую ", построена от " Росатом ".

Той се разгласи и за намерено и транспарантно следствие на саботажа против двата газопровода " Северен поток " от група самостоятелни интернационалните специалисти.

Чавушоглу прикани Израел да приключи насилието в региона на джамията " Ал Акса " в Йерусалим и да се откаже от тактиката на въздушни удари против Газа. " Темата за Палестина, джамията " Ал Акса " и Йерусалим - това са " червени линии " за Турция. Анкара в никакъв случай няма да отстъпи от позицията си по тези въпроси ", акцентира той, представен от Анадолската организация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР