Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу ще проведе първата

...
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу ще проведе първата
Коментари Харесай

САЩ и Турция водят първа среща лице в лице в Брюксел

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу ще организира първата си среща лице в лице с американския държавен секретар Антъни Блинкен по време на срещата на върха в НАТО през днешния ден и на следващия ден, с цел да обсъдят двустранни въпроси, оповестява Ройтерс.

Турският президент Ердоган предишния петък подлага на критика американския президент Джо Байдън за това, че назовава съветския си сътрудник Владимир Путин „ палач “. Ердоган жигосах описанието като „ изцяло недопустимо “.

В подмяна Байдън в неделя излезе с публично изказване, в което подлага на критика Турция за отдръпването си от Истанбулската Конвенция на Съвета на Европа за битка с насилието над дами и малцинствата, като назова този ход „ надълбоко разочароващ “.

„ По света следим увеличение на броя на случаите на домашно принуждение над дами, в това число и в Турция, първата страна, подписала конвенцията “, сподели той. „ Това е обезсърчаваща стъпка обратно “, показа Байдън.

Ердоган и Байдън не са разговаряли, откогато последният встъпи в служба през януари.

Въпреки че има голям брой нерешени проблеми сред двете страни - от закупуването на съветските системи за противоракетна защита С-400 от Анкара до поддръжката на Съединени американски щати за сирийските кюрдски бойни групировки и други Изненадващо администрацията на Байдън алармира предпочитание за възстановяване на връзките с Турция.

Очаква се Байдън да продължи „ стратегическото партньорство “ с Турция за решение на районни проблеми, като да вземем за пример в Либия, където и двете страни желаят да лимитират съветското въздействие.

Мнозина в Анкара също поясняват предлагането на американското държавно управление да даде на турското управление посредническа роля в договарянията в Афганистан като част от тази тактика.

Посланикът на Съединени американски щати в Турция Дейвид Сатърфийлд обаче акцентира досието С-400 предходната седмица, като сподели, че единственият ход, който може да анулира глобите на Съединени американски щати против Турция, ще бъде премахването на съветските ракети от страната.

„ Искам да подчертая, че това не е проблем, който може да бъде позволен по " сладостен " метод.
Сатърфийлд сподели, че в случай че Анкара не реши казуса с С-400 ще последват по-строги наказания от страна на Съединени американски щати. Турските чиновници желаят от Вашингтон да даде компромисно решение, защото Анкара счита, че е невероятно да изхвърли система, която коства повече от 2 милиарда $.

Администрацията на Байдън, макар че е обезпокоена от положението на правата на индивида в Турция, като да вземем за пример правата на ЛГБТ и свободата на изложение, няма да разреши, тези проблеми да са спънка в двустранните връзки на " стратегическите сътрудници " от НАТО.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР