Турският Меджлис удължи с още 3 месеца извънредното положение в

...
Турският Меджлис удължи с още 3 месеца извънредното положение в
Коментари Харесай

Турция официално удължи извънредното положение с още 3 месеца

Турският Меджлис удължи с още 3 месеца изключителното състояние в страната. Това е шестото подред удължение на изключителното състояние в страната. Извънредното състояние беше наложено на 21 юли 2016 година след опита за прелом шест дни по-рано.

Решението беше подкрепено от ръководещата Партия на справедливостта и развиването и Партията на националистическото деяние. Представителите на кемалистката Народнорепубликанска партия и прокюрдската Демократична партия на народите гласоподаваха срещу. Националистите поддържаха ръководещите и при референдума за въвеждане на президентска система през април предходната година. Техният водач Девлет Бахчели неотдавна съобщи, че партията му ще поддържа кандидатурата на Реджеб Ердоган за президент през 2019 година Днес се организира и среща сред националистите и Партията на справедливостта и развиването за разискване на съюз за идните следващата година избори.

В сряда на съвещание на Съвета за национална сигурност беше разисквано предлагането за удължение на изключителното състояние и то беше одобрено на последвалото го държавно съвещание. Парламентът е задължен да прегледа такова предложение в границите на едно денонощие. Според турската конституция оптималният период на изключителното състояние е 6 месеца, само че няма ограничавания какъв брой пъти то може да бъде удължавано, в случай че държавното управление счита, че има опасност от принуждение и нарушение на законния ред.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР