Турският финансов министър Берат Албайрак, който е зет на президента

...
Турският финансов министър Берат Албайрак, който е зет на президента
Коментари Харесай

Зетят на Ердоган подаде оставка като финансов министър

Турският финансов министър Берат Албайрак, който е шурей на президента Реджеп Ердоган, ненадейно подаде оставка, малко откакто шефът на централната банка на Турция Мурат Уйсал беше уволнен, а лирата доближи рекордно дъно, съобщи Блумбърг.

42-годишният Албайрак написа в Instagram, че е взел решението да се отдръпна от поста на финансов министър по здравословни аргументи.

„ Реших да не продължа да извършвам отговорностите си като министър след пет години на паста заради здравословни аргументи. Ще извозвам времето си с моите майка и татко, със брачната половинка и децата ми, които пренебрегвах доста години поради работата си “, съобщи той.

Говорител на министерството е удостоверил достоверността на известието в Instagram пред Блумбърг.

Оставката идва на Албайрак идва след решението на президента Ердоган в събота да уволни шефа на турската централна банка Мурат Уйсал и да назначи на поста 52-годишният някогашен финансов министър Наджи Агбал.

Агбал е прочут с опозицията си на политиките на Албайрак през последните две години – пеирод, в който лирата загуби близо половината от цената си по отношение на $..

През двегодишния мандат на Албайрак като финансов министър инфлацията в Турция се задържаше към двуцифрено равнище в съпоставяне със заложената от държавното управление цел от 5%. Държавните кредитори не съумяха да поддържат лирата с интервенция на валутните пазари, където, съгласно изюисления, те са продали десетки милиарди долари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР