Турският ДНК проект, който събира и публикува данни, проследяващи генетиката

...
Турският ДНК проект, който събира и публикува данни, проследяващи генетиката
Коментари Харесай

Tурците гневни след разкритие за гръцките им гени

Турският ДНК план, който събира и разгласява данни, проследяващи генетиката на турците по избрани етнически и географски критерии, реагира остро против известния генеалогичен уебсайт Ancestry.com. Турските откриватели приканват платформата да бъде бойкотирана.

Причината за това, написа Робърт Спенсър за консервативното онлайн издание pjmedia.com, е разкриването на неуместна истина: доста, а може би и множеството модерни турци са потомци на гърци, които в миналото са формирали голямото болшинство от популацията в днешна Турция. Тази истина боли, продължава Спенсър, само че това не я прави по-малко истина.

Спред Greek City Times Турският ДНК план е разгласил в Туитър: „ Ancestry демонизира турския народ и делегитимира наличието му в Турция, вместо да дава информация за генетичната конструкция на популацията ни. “ В туита се прикани всички турци да бойкотират компанията Ancestry, чието име в превод значи „ потекло “.

След като гръцкият City Times притегли вниманието към обявата, тя беше изтрита, само че към момента има ретуит, изпълнен с нажежена гняв против бюрото в Атина, а шефа му Пол Антопулос назовават „ бял супремасист “. Много истинска линия за офанзива, разяснява Спенсър в pjmedia.com.

Гръцкият City Times отговори, че турските учени са вбесени „ тъй като Ancestry.com вярно акцентират, че доста турски жители в действителност не произлизат от тюркските нации от Централна Азия и са по-скоро локални анадолски хора, които са били потурчени.... Ancestry.com акцентира, че след Османско завземане на Понтос на днешното югоизточно черноморско крайбрежие на Турция, „ понтийските гърци са приели турския език, просвета и вяра, с цел да имат по-големи благоприятни условия в турското общество. От Ancestry.com също по този начин напомнят, че след втората Руско-турска война (1828-29) се е случил още един стадий на турцизация на понтийските гърци. "

Това въобще не е изненадващо и даже не е покрай погрешно изказване, твърди Спенсър. През цялата си завоевателна история турците са третирали немюсюлманите като втора класа хора. Ограничавали са правата им и са ги задължавали да заплащат налог за привилегията да изповядват своите религии, без да бъдат убити. Лесният метод за покорените да избегнат това оскърбление и деградация е бил да одобряват исляма.

Това е довело до всеобщи покръствания и до обстоятелството, че в обширни територии, превзамани в миналото от мюсюлмански армии, по-голямата част от локалното население има предшественици, които не са мюсюлмани. Египет е бил 99% християнски, когато е бил превзет, до момента в който в този момент християните са едвам към 10%.

„ Къде са отишли всички християни “, пита Спенсър? Те към момента са там.

Същото е и в Иран: зороастрийците в Персия към момента са най-вече в страната. Те са мюсюлманите. И по същия метод в Турция множеството турци са етнически гърци, които принудително са приели исляма с цел да избегнат институционализирания тормоз и гонене.

Спенсър споделя, че турският публицист Узай Булут го е уведомил, че самият турски президент Реджеп Тайип Ердоган е от град Ризе, чието гръцко име е Ризунта. Булут пояснил: „ Семейството му е от Потамия… Това са достоверните гръцки имена на тези места, които по-късно са били потурчени. Самият Ердоган също назовава селото Потамия. Но това е толкоз тематика табу в Турция. "

А и не би трябвало да бъде, в случай че Ердоган беше пореден. Наскоро той съобщи: „ Поддържахме тези земи и ги превърнахме в наша татковина с кръвта си, с нашето знаме и молебствия. Ето за какво повторното отваряне на Света София като джамия е значимо, защото е завещание от завладяване. " По този мотив Спенсър пита многозначително: „ Ако той може да възхвалява това „ завещание от завладяване “, за какво и турците да не могат да възхваляват обстоятелството, че са наследници на гърците, които са били завладени от турските нашественици? Това също е част от „ завоевателното завещание “.

Журналистът Булут означи: „ Защо турските националисти са толкоз ужасени от истината? Защото, в случай че се изправят пред нея, лъжите им ще бъдат разрушени. Чрез измислиците се поддържа омразата, която ги е карала да правят толкоз доста закононарушения против гърци, арменци, асирийци, евреи и други. А биха могли да осъзнаят, че унищожавайки тези нации, те в реалност са унищожили личните си предшественици и културното завещание. Истината ще ни освободи и ще донесе по този начин нужния мир в района. “

„ Можем единствено да се надяваме “, заключва Спенсър.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР