Турският държавен вносител на природен газ Botas обмисля да поиска

...
Турският държавен вносител на природен газ Botas обмисля да поиска
Коментари Харесай

Турският държавен вносител на газ иска да отложи някои плащания към Русия до 2024 г.: Bloomberg

Турският държавен вносител на природен газ Botas обмисля да изиска от съветския Газпром пролонгация за някои от дължимите от Анкара заплащания за природен газ до 2024 година, заяви Bloomberg в понеделник.

Според Bloomberg Турция към момента не е отправила публично искане за пролонгация на заплащането, само че са извършени диалози сред публични лица. Ако договорката бъде утвърдена, тя ще помогне за понижаване на натиска върху стопанската система на страната в интервал на високи международни цени на силата. В отчета се отбелязва, че Анкара има търговски недостиг от над 11 милиарда щатски $ и че националната ѝ валута - лирата - се обезценява.

Турски източник, представен от съветската РИА Новости във вторник, съобщи, че полемиката е била по-скоро за ценообразуването, в сравнение с за препоръчаното закъснение на заплащанията. Частичното потребление на рублата в търговията промени изискванията на договорите и страните разискват по какъв начин това може да се отрази на цената на продукта, изясни източникът.

Преди това двете страни се договориха да трансферират 25% от търговията си с природен газ в съветски рубли и да се откажат от щатския $. Москва дефинира водещата западна валута като " токсична " заради контрола, който Вашингтон има върху нея, и желанието му да я употребява за политическо въздействие.

Унгария, различен огромен покупател на съветска сила, разгласи в понеделник, че е постигнала условно съглашение за отсрочване на дължимите заплащания за зимните доставки на газ.

  " Договорихме се за прагова стойност, а частта, която я надвишава, не би трябвало да се заплаща в този момент, а отива на разсрочено заплащане ", съобщи министърът на развиването Мартон Наги пред Ройтерс.

Длъжностното лице съобщи, че прагът е избран под настоящата спот цена на газа, а съглашението ще продължи до март. Той пресметна, че Унгария ще може да отсрочи заплащания в размер на 1 милиарда евро (990 млн. долара).

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР