Турският автомобилен пазар отчита рекордни резултати за 2023 г. с

...
Турският автомобилен пазар отчита рекордни резултати за 2023 г. с
Коментари Харесай

Турция отчита рекордни продажби на автомобили през 2023 г.

Турският авто пазар регистрира рекордни резултати за 2023 година с повече от милион продадени бройки, споделиха пред Анадолската организация (АА) представители на автомобилните марки, опериращи в Турция.

За първи път пазарът общо на леки коли и лекотоварни коли надвиши 1 милион единици, сподели шефът по маркетинг и продажби на японския производител на коли „ Тойота “ в Турция Али Хайдар Бозкурт.

Ръководителите на представителствата на автомобилните компании споделиха, че турският авто пазар оставя след себе си година на използвани коли, които костват повече от чисто новите, като прибавиха, че предходната година колите са били обсъждани като инвестиция и наличността на коли се е нормализирала едвам след първата половина на 2023 година, посредством към използването на ограничения за „ нормализиране “ от Министерството на търговията.

Бозкурт сподели, че 2024 година ще бъде година, в която фирмите ще организират акции постоянно, когато има опция, отбелязва Българска телеграфна агенция.

„ Нарастването на цените на транспортните средства, разноските за кредитиране и компликациите и рестриктивните мерки при достъпа до заеми може да докара до стесняване на пазара с 30% - 35%. Затова може да се осъществя пазарен размер от към 750 000 - 800 000 единици, в това число коли и леки транспортни средства ", добави той.

Али Билалоглу, началник на екпортната компания „ Догус Отомотив “ (Dogus Otomotiv) със седалище в Турция, сподели, че турската автомобилна промишленост е бранш, който може да реагира бързо, да направи заключения от обстановката, пред която е изправен, и да промени проектите си.

Той сподели, че се чака продажбите на леки коли да доближат 930 000, а продажбите на бизнес транспортни средства да доближат 270 000 в края на годината, тъй че 2023 година да приключи с продадени общо 1,2 милиона коли, а през идната година да има 30% стесняване на пазара.

Хакан Тифтик, началник на турската автомобилна компания „ Борусан Отомотив “ (Borusan Otomotiv), уточни, че 2023 година завършва с рекордни продажби, надхвърлящи упованията, с помощта на фактори като последователното понижаване на международните проблеми, засягащи бранша, и натрупалото се през последните три години търсене на транспортни средства, както и нарасналата наличност.

Тифтик означи, че инфлационната среда, пред която са изправени водещите международни стопански системи, е засегнала и автомобилния бранш и напомни, че Турция стартира 2023 година предизвикателно.

„ Местните избори през март, събитията в района и съмненията в международните стопански системи са факторите, които ще дефинират курса през 2024 година “, добави той.

На въпрос за упованията му за цените на колите Тифлик сподели, че цените зависят от „ доста параметри, изключително от обменните курсове “ и че цените ще бъдат директно повлияни от „ възстановяване на наличността на транспортни средства спрямо предходния интервал “.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР