Турските власти са задържaли общо осем души във връзка със

...
Турските власти са задържaли общо осем души във връзка със
Коментари Харесай

Срутената златодобивна мина в Турция: 9 души са под свлачището, задържани са 8

Турските управляващи са задържaли общо осем души във връзка със сриването на земна маса в златодобивна мина в окръг Ерзинджан в Източна Турция. Сред арестуваните е и канадският шеф на компанията, оповестява турската частна телевизия НТВ, представена от Българска телеграфна агенция.

" В резултат на събраните доказателства бяха арестувани осем души, в това число канадски жител, който е шеф на компанията-работодател, който по предварителни данни носи отговорност за случая ", се споделя в известие на Прокуратурата на окръг Ерзинджан.

Министърът на енергетиката на Турция Алпарслан Байрактар оповестява, че мината е била инспектирана в края на предходната година и не са открити предпоставки, които биха могли да доведат до сходна покруса. Добивът на злато се прави по контракт, подписан с задгранична компания, добави още Байрактар.

Инцидентът стана на 13 февруари. Около 10 милиона тона почва, насъбрана по хълмовете, се разпадна и се свлече в долината, където се прави добивът на злато.

Спасителните екипи към момента не са достигнали до деветимата миньори, останали под свлачището.

Спасителните интервенции не престават. В екипите вземат участие 820 експерти и доброволци. Сред тях са 340 чиновници от Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД), жандармерията и армията. Използва се особено съоръжение, дронове и кучета търсачи.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган също е осведомен за обстановката и следи от близко работата на екипите, оповестява още НТВ.

Мината стартира работа през 2010 година. Компанията, която я ръководи, е била санкционирана през през 2022 година за рандеман на злато с потребление на цианид, означи още турската телевизия.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР