Турските власти са задържали 17 души като част от разследване,

...
Турските власти са задържали 17 души като част от разследване,
Коментари Харесай

Турция арестува 17 души заради делото в САЩ за избягване на санкциите срещу Иран

Турските управляващи са задържали 17 души като част от следствие, обвързвано с търговеца на злато Реза Зараб - турско-иранския предприемач, който спомага на прокуратурата в Съединени американски щати за огромна скица за заобикаляне на глобите против Иран. Това оповестиха Анадолската организация и " Хюриет дейли нюз ".

Сред задържаните са трима чиновници на Зараб, за които управляващите настояват, че са дали документи на живеещия в Съединени американски щати Фетхуллах Гюлен, упрекван от Анкара за неуспелия опит за прелом предходната година. Турските управляващи настояват, че американската прокуратура, повдигнала обвинявания против Зараб, Мехмет Хакан Атила (високопоставен представител на държавната " Халкбанк " ) и още няколко души, основава случая на документи, изфабрикувани от почитателите на Гюлен.

Според Анадолската организация полицията е претърсила домовете на чиновниците и е намерила там електронни копия на документи. Уточнява се, че 14 други обвинени също са били задържани, само че не се оповестяват детайлности. Миналата седмица прокуратурата в Истанбул към този момент подреди конфискацията на активите на Зараб и свързани с него лица като част от следствието.

Зараб се призна за отговорен по обвиняванията, които го замесват в схемата за заобикаляне на наложените от Съединени американски щати наказания на ислямската република. Той също по този начин се съгласи да свидетелства против Атила и разгласи предходната седмица, че е дал на някогашния министър на стопанската система Зафер Чаглаян подкупи в размер 50 милиона евро.

Според показанията му покупко-продажбите, осъществени за отбягване на глобите и обезпечили твърда валута на Иран, са се случвали с утвърждението на тогавашния (през 2012-2013 г.) министър председател и настоящ президент, Реджеп Тайип Ердоган. Анкара отхвърля обвиняванията.

 Турция арестува 17 души поради делото в Съединени американски щати за отбягване на глобите против Иран
© Associated Press

Самият Атила пледира непорочност и настоя, че всички преводи, осъществени посредством банката му, са отговаряли на интернационалните регулации.

Във вторник Зараб съобщи също по този начин, че е дал рушвет, с цел да излезе от пандиза, когато беше арестуван в края на 2013 година като част от огромно антикорупционно следствие, прекъснато от турските управляващи и оповестено от Анкара за опит на Гюлен да дестабилизира Турция. Разследването намеси имената на общо четирима министри и други представители на властта.

 Турция арестува 17 души поради делото в Съединени американски щати за отбягване на глобите против Иран
© Associated Press

" Международен опит за прелом, а в центъра е ФЕТО "

Историята също по този начин обтегна връзките сред Съединени американски щати и Турция, белязани и от желаната от Анкара екстрадиция на Гюлен. За Ердоган процесът против Зараб и Атила е опит да се подкопае стабилността на Турция и да се нападне стопанската система ѝ, отбелязва " Ройтерс " и цитира думите му пред ръководещата партия в Народното събрание: " Вярно е, че има изказвания за скрит план в обвинителния акт на процеса, само че това е скрит план против Турция, не против Съединени американски щати. "

По думите на президента процесът е и " интернационален опит за прелом, в центъра на който е ФЕТО " - със съкращението се има поради употребявано от Турция име за мрежата на Гюлен, която управляващите в страната именуван Гюленистка терористична организация.

За изфабрикувани обвинявания приказва и отбраната на Зараб, която показа в съда в Съединени американски щати запис от позвъняване на Зараб, в което той споделя, че би трябвало да си признае закононарушения, които не е направил, с цел да получи по-малка присъда или даже да излезе от пандиза.

Турската съпротива в това време настоя Народното събрание да сътвори комисия за процеса против Реза Зараб и изказванията, които той насочва.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (343)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР