Турските власти са предоставили на американските служби видеозаписи, които доказват,

Турските власти са предоставили на американските служби видеозаписи, които доказват, ...

Турция представи доказателство, че Саудитска Арабия е убила критичен към саудитския режим журналист.

Турските власти са предоставили на американските служби видеозаписи, които доказват, че изчезналият саудитски журналист Джамал Хашоги е бил убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, пише вестник The Washington Post, цитиран от БГНЕС.
Неназован източник е потвърдил за изданието, че на записа "може да бъде чут неговият глас и гласът на друг мъж, говорещ на арабски". "Чува се как го разпитват, измъчват и убиват. Записът разкрива какво се е случило с Джамал, след като е влязъл", твърди анонимният източник. Според него записите по категоричен начин доказват съпричастността на Саудитска Арабия към убийството на журналиста, а също и, че със сигурност той вече не е между живите.
В текста, публикуван от The Washington Post, се подчертава, че не е ясно дали турските власти са предоставили на американската страна самите записи или само са ги представили.
Междувременно американският президент Доналд Тръмп изрази притеснение относно съдбата на Кашоги, но в момента, в който беше попитан ще спре ли САЩ доставката на оръжие за Саудитска Арабия, ако бъде потвърдено, че журналистът е убит от саудитския режим, Тръмп веднага даде назад и обясни, че това не може да стане.
Журналистът Джамал Хашоги е бивш съветник в правителството на Саудитска Арабия. Миналата година той емигрира в Съединените щати, за да избегне арест. Хашоги открито критикува някои от политиките на престолонаследника принц Мохамед бин Салман и особено интервенцията в Йемен. Хашоги за последно е видян на 2-ри октомври да влиза в саудитското консулство в Истанбул, за да оформи документи, необходими, за сключване на брак със своята турска годеница.
Във вторник, 9 октомври, от посолството на кралството в САЩ отрекоха твърденията за убийството на изчезналия журналист. Рияд даде разрешение на турските власти да извършат обиск в генералното консулство на страната в Истанбул. Такъв обаче засега не е извършен.

Източник: actualno.com