Турските власти обявиха, че ще разрушат напълно над 50 хиляди

...
Турските власти обявиха, че ще разрушат напълно над 50 хиляди
Коментари Харесай

Оцеляване сред руините: Епидемии са новата заплаха след трусовете в Турция и Сирия

Турските управляващи оповестиха, че ще разрушат изцяло над 50 хиляди тежко развалени здания от земетресението предходната седмица и ще стартират огромна строителна стратегия за бързо възобновяване. Десетки хиляди фамилии остават без заслон измежду руините в зимни условия. Спасители не престават да изваждат живи дами и деца след повече от 230 часа под руините, само че фокусът към този момент се измества от интервенциите по опазване живота и здравето на оживелите.

Продължава намирането на оживели, само че задграничните избавителни екипи последователно се изтеглят от Турция. Не свършват обаче тестванията за оживелите, които са изправени пред риск от експлоадиране на епидемии.

Основен фактор е дефицитът на чиста вода на фона на унищожена или неизползваема санитарна инфраструктура. Едва шест тоалетни има за стотици фамилии, настанени в палатков лагер на стадиона в тежко засегнатия Кахраманмараш. Някои споделят, че не са се благи от земетресението.

Байрам Начар - оживял от земетресението: " Под отломките към момента остават 10 тела, които продължаваме да търсям ".

Санитарната конюнктура тревожи и хората, настанени краткотрайно във ферибот на турското южно пристанище Искендерун.

Джин Озсайгили - фармацевт: Очакваме епидемии от холера и тиф. Нужно е незабавно почистване на отломките. Правим всичко по силите си, с цел да не допуснем болести, само че за момента това е невероятно.

Повече от 700 души са настанени краткотрайно във влакова комбинация на гара в провинция Османие. Там управляващите са обезпечили топла вода и електричество. Всеки ден някой си потегля, щом успее да откри различен заслон и освобождава място в 13-те вагона за нови бедстващи.

- Всички сме натъжени от загубата на нашите домове. Сега би трябвало да мислим къде ще живеем отсега нататък.

Властите предизвикват хората да се върнат по домовете си, в случай че постройките бъдат оповестени за безвредни.

Идването на помощ за потърпевшите в прилежаща Сирия се затруднява от гражданската война, разделила страната и районната и централната власт. Най-силно пострадаха елементи от провинциите Идлиб и Алепо, следени от бунтовници, подкрепяни от Турция. Там са три четвърти от общо 5 800 жертви на труса в Сирия. Ако едвам изкарвате 10 $ дневно, нужни за живот, по какъв начин може да възстановите нещо, показва пред Ройтерс гражданин на Алепо.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР