Турските учени Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, съоснователи на компанията

...
Турските учени Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, съоснователи на компанията
Коментари Харесай

Турски учени разработиха ваксина срещу рак, успяла да спре растежа на тумор

Турските учени Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, съоснователи на компанията " Бионтех " (BioNTech), която се прочу с имунизацията си против COVID-19 по време на пандемията, оповестиха, че разработваната от тях ваксина против рак е съумяла да спре растежа на тумора и да понижи размера му при първичните проби, заяви " Хюриет дейли нюз ".

Споделяйки обещаващите първи резултати от своята противоракова ваксина, върху която работят от 15 години, по време на конгрес на Европейското сдружение по здравна онкология (ESMO) в Мадрид, Шахин и Тюреджи показаха, че имунизацията е била приложена в четири дози на група от 44 пациенти, което е довело до най-малко 30-процентно понижаване на размера на тумора при 59 % от участниците.

Забележително е, че при 95 % от участниците в тестванията ракът се стабилизира и престава да прогресира след схемата с имунизацията, уточни Шахин.

При използването на имунизацията някои участници са имали засилени реакции на инфектиране, зависещи от дозата, като при 23 лица са следени странични резултати като намалено кръвно налягане и нараснала телесна температура, добави той.

Амбициозната визия на " Бионтех " включва лекуването на почти 10 000 пациенти с рак до 2030 година

По-рано Шахин съобщи, че създадените от компанията медикаменти за рак могат да бъдат пуснати на пазара до няколко години. Той добави, че процесите на изпитване на създадените от " Бионтех " медикаменти против рак на белия дроб, панкреаса и дебелото черво също не престават с окуражаващи развития.

Двойката и тяхната компания станаха известни по целия свят с създадената от тях мРНК ваксина малко след началото на пандемията от COVID-19, която бързо беше утвърдена и пусната на пазара. Повече от 1,5 милиарда души по света са получили имунизацията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР