Турските полицейски следователи и прокурори провериха консулството на Саудитска Арабия

...
Турските полицейски следователи и прокурори провериха консулството на Саудитска Арабия
Коментари Харесай

Турски медии: Тялото на журналиста Джамал Кашоги може да е изгорено с киселина

Турските полицейски следователи и прокурори ревизираха консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. След близо 8 часа претършуване в опит да се намерят доказателства за гибелта на саудитския публицист Джамал Кашоги, турският екип напусна „ периметъра ”.
Следователите са взели проби, в това число и от почвата в градината на консулството, която е била качена в колите на силите на реда. Според вестник „ Хюриет дейли нюз” турската полиция проверява изказвания, че може би е употребена киселина, с цел да се унищожи тялото на изчезналия саудитски публицист, за да бъде скрито негово хипотетично ликвидиране. Подозренията, че в консулството в Истанбул към този момент са се освободили от тялото показа Туран Кишлакчи, ръководител на Турско-арабската медийна асоциация и другар на саудитския публицист. „ Полицията и Разузнавателна служба на Турция одобряват това изказване съществено. Те проверяват дали тялото на Кашоги е било разтворено в киселина “, написа Хабертюрк.

Очаква се Турция и Саудитска Арабия да проведат взаимна „ ревизия “ в Саудитското консулство в Истанбул през днешния ден, сподели източник от турското външно министерство. Саудитският крал Салман по-рано разпореди следствие на изгубването на Кашоги, влезнал в саудитско консулство в Истанбул на 2 октомври, след което липсващ. Делегация на Саудитска Арабия дойде в Турция в петък. Анкара се съгласи да сътвори взаимна работна група със Саудитска Арабия, с цел да откри събитията към изгубването на журналиста. Турската „ Анадолска” организация твърди, че Саудитска Арабия се приготвя да признае, че е умъртвила изчезналия саудитски публицист Джамал Кашоги. Очаква се кралството да разгласи, че е желало да отвлече Кашоги от Турция, само че по време на разпитите в консулството нещо се е объркало и журналиста умрял, оповестява Си Ен Ен, цитирайки двама свои анонимни източници.

Единият източник предизвестява, че признанието и отчета към него към момента се приготвят и може да бъдат изменени след това. Другият източник твърди, че е много евентуално да не се обвинят висшестоящи саудитски дипломати и да се обвинят единствено директно отговорните с довода, че са работили без да пита без знанието на ръководителите си. Kашоги, публицист, който работеше за „ Вашингтон пост “ и критик на Рияд, се води за липсващ, откакто на 2 октомври влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, с цел да получи някои документи. Турските управляващи се притесняват, че е бил погубен от тайните служби на Саудитска Арабия, до момента в който Риад го отхвърля.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР