Турски военни специалисти в сирийската провинция Идлиб са използвали ракети,

...
Турски военни специалисти в сирийската провинция Идлиб са използвали ракети,
Коментари Харесай

Война! Турската армия откри огън по руски самолети в Идлиб, след като загуби 33 бойци, иска помощ от НАТО

Турски военни експерти в сирийската провинция Идлиб са употребявали ракети, с цел да се опитат да смъкват съветски и сирийски военни самолети.

Това оповестява вестник The Jerusalem Post, като се базира на съветската държавна телевизия „ Россия 24 “.

Твърдението, излъчено по време на репортаж от Идлиб по канал „ Россия 24 “, бе публикувано, откакто бе обявено, че сирийските бунтовници, подкрепени от турската войска, са завзели град Найраб в Идлиб.

„ Небето над Идлиб също е рисково. Бунтовниците и турските експерти интензивно употребяват портативни системи за противовъздушна защита ", се споделя в репортажа. Посочва се, че съветските и сирийските водачи интензивно употребяват топлинни клопки за отбрана от ПЗРК.

В него се споделя още, че съветските и сирийските самолети са били принудени да подхващат ответни дейности. Други детайлности не се оповестяват.

Според турската страна обаче при въздушни удари на сирийските държавни войски в провинция Идлиб са починали 33 турски бойци от контингента, който бе изпратен в поддръжка на бунтовниците против режима в района. По-рано бе обявено за 29 убити.

36 ранени бойци са били евакуирани в лечебни заведения на турска територия, разгласи Рахми Доган, губернатор на граничната провинция Хатай.

Бойните дейности в Идлиб се ожесточават откакто сирийските бунтовници с помощ от турската войска си върнаха стратегически разположения град Саракиб в последната провинция в Сирия, която още не е под контрола на силите на Башар Асад.

Този месец Турция предприе невиждана стъпка с разполагането на 12 000 бойци от своята войска в провинцията, което неизбежно докара до директна борба с войската на Асад, подкрепяна от руснаците.

"Ние преглеждаме това не като нахлуване единствено против Турция, а като офанзива против интернационалната общественост и против НАТО. Очакваме тотална реакция “, съобщи представителят на ръководещата в Турция Партия на справедливостта Омер Челик. Днес, петък, Турция стартира съвещания с управлението на НАТО за Сирия.

Турция и Русия към този момент са на ръба от пряк въоръжен конфликт в Сирия, откакто въздушен удар умъртви най-малко 33 турски военнослужещи, написа Bloomberg. Атаката накара турският президент Реджеп Ердоган да се обърне за военна поддръжка към обичайните си съдружници на запад.

Ердоган незабавно свика и организира 6-часова спешна среща със своите най-високопоставени представители на службите за сигурност, откакто вчерашната офанзива в северозападната сирийска провинция Идлиб лиши живота на 33 турски военнослужещи и рани 32.

Турският министър на защитата Халуси Акар и високопоставени военни командири отлетяха към действен център, ситуиран на турско-сирийската граница. Така те дадоха знак, че най-вероятно следва огромна контра-офанзивна интервенция против сирийските сили, които са подкрепяни от съветски изтребители.

Турският президент даде обещание страната му да удари „ всички цели от режима “ на сирийския държавен глава Башар Асад. „ Асад и силите на режима му ще платят тежка цена за това извънредно нахлуване “, съобщи през днешния ден турският вицепрезидент Фуат Октай.

Лично турският боен министър Хулуси Акар управлява офанзивата против сирийските държавни сили от командния център в граничната провинция Хатай, където пристина след съвещанието в Анкара, съобщи организация "Анадолу “.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу незабавно се свърза с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг след сирийската офанзива, се споделя в изказване на външното министерство, представено от CNN. Няма детайлности за наличието на диалозите сред двамата.

Президентът Реджеп Ердоган се закани, че Анкара няма да отстъпи даже една крачка против Дамаск и Москва в Идлиб, като сложи период на сирийския режим да се изтегли от позициите си там до края на февруари.

Турските бойци действаха в границите на "бойните подразделения " на джихадистки екстремисти в провинция Идлиб, когато бяха ударени от въздуха от сирийските държавни сили през вчерашния ден. Това настояват от военното министерство на Русия.

Въздушният удар е бил осъществен, когато сирийската войска е отблъсквала огромна атака от терористичната формация "Хаят Тахрир ал Шам ", която е филиал на терористичната формация "Ал Кайда " в Сирия, в зоната за деескалация в Идлиб.

"Турските военни измежду бойните елементи на терористичните групировки попаднаха под обстрел от сирийските военни на 27 февруари наоколо до град Бехун ", прецизират от съветското военно ведомство, представено от информационните организации.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР