Турски военни самолети атакуваха предполагаеми цели на кюрдски бойци в Ирак след самоубийствен атентат в Анкара

...
Турски военни самолети извършиха въздушни удари по предполагаеми цели на
Коментари Харесай

Турски военни самолети извършиха въздушни удари по предполагаеми цели на кюрдски бойци в Северен Ирак в неделя след самоубийствена атака срещу правителствена сграда в турската столица, турското министерство на отбраната оповестено.

Около 20 цели на Кюрдската работническа партия, или ПКК, бяха „унищожени“ при последната въздушна операция, включително пещери, убежища и депа, каза министерството, добавяйки, че голям брой ПКК оперативни работници бяха "неутрализирани" при ударите.

По-рано в неделя атентатор самоубиец взриви взривно устройство близо до вход на МВР, ранявайки двама полицаи. Втори нападател беше убит при престрелка с полицията.

ПКК, която поддържа бази в Северен Ирак, пое отговорност за самоубийствения атентат, според информационна агенция, близка до бунтовническата група. Министерството на вътрешните работи на Турция също идентифицира един от нападателите като член на забранената група. Той каза, че все още са в ход усилия за идентифициране на втория нападател.

Нападението е извършено часове преди парламентът на Турция да отвори отново след тримесечната лятна ваканция с обръщение на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Двамата нападатели пристигнаха на местопрестъплението в лекотоварен автомобил, който те иззеха от ветеринарен лекар в централната провинция Кайсери, според вътрешното министерство. Проправителственият ежедневник Sabah съобщи, че те са застреляли мъжа в главата и са хвърлили тялото му в канавка край пътя. След това те откараха автомобила до Анкара, на около 200 мили.

„Нашите героични полицаи, чрез своята интуиция, устояха на терористите веднага щом излязоха от автомобила“, каза министърът на вътрешните работи Али Йерликая пред репортери . „Единият от тях се самовзриви, докато другият беше прострелян в главата, преди да има шанс да се взриви.“

„Нашата борба срещу тероризма, техните сътрудници, (нарко)дилърите, банди и организирани престъпни организации ще продължат с решителност“, каза той.

Полицията откри на мястото на инцидента пластмасови експлозиви, ръчни гранати и ракетна установка, се казва в изявление на министерството.

Ердоган даде речта си в парламента, както беше планирано, и нарече атаката „последната битка на тероризма“.

„Негодниците, които се насочиха към мира и сигурността на гражданите, не можаха да постигнат целите си и никога няма да постигнат“, каза той .

Президентът повтори целта на своето правителство да създаде безопасна зона от 20 мили по протежение на границата на Турция със Сирия, за да защити южната си граница от атаки.

Турция е провела многобройни трансгранични офанзиви срещу ПКК в Северен Ирак. Той също така започна нахлувания в Северна Сирия от 2016 г., за да прогони групировката "Ислямска държава" и кюрдска милиционерска група, известна с инициалите YPG, и контролира части от територия в района.

Турция разглежда YPG като разширение на ПКК, която е посочена като терористична група от Турция, Съединените щати и Европейския съюз. ПКК води бунт срещу Турция от 1984 г. Десетки хиляди хора загинаха в конфликта.

Миналата година при бомбен взрив на оживена пешеходна улица в Истанбул загинаха шестима души, включително две деца . Повече от 80 други бяха ранени. Турция обвини за атаката ПКК и YPG.

Записи от охранителни камери в неделя показаха, че автомобилът спира пред министерството, а мъж излиза от него и се втурва към входа на сградата, преди да се взриви. Вижда се втори мъж, който го следва.

По-рано телевизионни кадри показаха бомбени екипи, работещи близо до превозно средство в района, който се намира близо до Великото народно събрание на Турция и други правителствени сгради. Близо до превозното средство можеше да бъде видяна ракетна установка.

По-късно турските власти наложиха временно затъмнение на изображенията от сцената.

Министърът на правосъдието Йълмаз Тунч каза, че е започнало разследване на „терористичната атака“.

„Тези атаки по никакъв начин няма да попречат на борбата на Турция срещу тероризма“, написа той на X. „Нашата борба срещу тероризма ще продължи с по-голяма решителност.“

Полицията отцепи достъпа до центъра на града и засилени мерки за сигурност, като предупреждават гражданите, че ще извършват контролирани взривове на съмнителни пакети.

Двамата полицаи са били лекувани в болница и не са в сериозно състояние, каза Йерликая.

Египет, който нормализира връзките си с Турция след десетилетие на напрежение, осъди атака. Кратко изявление на външното министерство изрази солидарността на Египет с Турция.

Посолството на САЩ в Анкара и други чуждестранни мисии също издадоха съобщения, осъждащи нападението.

Ердоган в речта си не предостави някакви индикации за това кога парламентът на Турция може да ратифицира членството на Швеция в НАТО.

Стокхолм кандидатства за членство в НАТО заедно с Финландия след нахлуването на Русия в Украйна миналата година. Докато Финландия оттогава се присъедини, Турция блокира членството на Швеция във военния съюз, обвинявайки я, че не прави достатъчно, за да се справи с групировки като ПКК, които да действат на нейна територия. В публикация на X шведският министър-председател Улф Кристерсон каза, че Стокхолм „категорично осъжда днешната терористична атака в Анкара.“

„Потвърждаваме нашия ангажимент за дългосрочно сътрудничество с Турция в борбата с тероризма и желаем бързо и пълно възстановяване на ранените“, написа той, използвайки предпочитания от турското правителство правопис за страната.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР