Турски въздушен удар в Северен Ирак уби 4 кюрдски бунтовници, докато висшият дипломат на Анкара посещава региона

...
Турски въздушен удар в Северен Ирак уби трима членове на
Коментари Харесай

Турски въздушен удар в Северен Ирак уби трима членове на забранена кюрдска бунтовническа група

От АБДУЛРАХМАН ЗЕЙАД и САЛАР САЛИМ Associated Press, 24 август 2023 г., 11:35 AMI Ирак уби в четвъртък трима членове на кюрдска бунтовническа група, казаха официални лица, докато висшият дипломат на Анкара посети седалището на полуавтономното кюрдско регионално правителство на Ирак.

Турските военни действия срещу членове на Кюрдската работническа партия или ПКК, укриващи се в Северен Ирак, се засилиха през последните седмици. Насилието изправя Турция и подкрепяните от Турция групировки от едната страна и кюрдските бойци в Ирак и Сирия от другата.

Анкара смята ПКК, която е водила десетилетен бунт в Турция - и съюзнически кюрдски групи в Сирия и Ирак като терористични организации. В него се твърди, че членовете на ПКК редовно намират убежище в кюрдския регион в Северен Ирак.

В четвъртък турски военен дрон се прицели в превозно средство на около 137 километра (86 мили) северно от град Ирбил, седалището на полуавтономното кюрдско правителство на Ирак, казаха властите. Един лидер на ПКК и двама бойци бяха убити.

Междувременно турският външен министър Хакан Фидан каза, че Турция е постигнала „голям напредък“ в „решаването на проблема“ с бунтовниците от ПКК, които се „крият в иракските територии“.

„С Божията воля и всички заедно, ние ще изчистим иракските територии от този вирус“, каза Фидан, говорейки на съвместна пресконференция в Ърбил с ръководителя на местното кюрдско правителство Масрур Барзани.

Нито един от официалните лица не спомена стачката в изявленията си, но Барзани каза, че правителството му има за цел да поддържа регионалната стабилност. Кюрдският регион в Северен Ирак "няма да бъде място за причиняване на нестабилност за съседните страни", каза той.

Посещението в Ирбил идва след посещението на Фидан в Багдад във вторник, където той призова централното правителство на Ирак да определи ПКК като терористична организация. Той също така се фокусира върху възобновяването на износа на петрол от иракски кюрди през турското пристанище Джейхан - служители в Багдад и Ърбил отдавна са в противоречие относно споделянето на приходите от петрол.

Докато Багдад често се оплакваше, че турските въздушни удари в Северен Ирак са нарушение на неговия суверенитет, Фидан описа дейностите на ПКК там като „предизвикателство срещу суверенитета на Ирак“, обвинявайки групата на „окупиращите“ райони в Ирак и се стреми да свърже Ирак със съседна Сирия с „коридор на тероризма“. на фона на вътрешно напрежение между Демократическата партия на Кюрдистан на Барзани и Патриотичния съюз на Кюрдистан, двете основни партии, управляващи полуавтономния иракски кюрдски регион.

KDP поддържа по-тесни връзки с Турция и показа по-голяма готовност да се приспособи към турските военни действия в Ирак. PUK се сближи по-тясно с ПКК и Иран, устоявайки на турското влияние.

Докато двете партии управляват в деликатна коалиция, тяхното историческо съперничество и различни позиции по Военните дейности на Турция в района често са източник на напрежение.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР