Турски строителен предприемач бе осъден днес на общо 865 години

...
Турски строителен предприемач бе осъден днес на общо 865 години
Коментари Харесай

865 години затвор за строител на рухнала при земетресение сграда в Турция

Турски строителен бизнесмен бе наказан през днешния ден на общо 865 години затвор поради срутена жилищна постройка в южния турски град Адана при унищожителните трусове м.г. При рухването на блока починаха 96 души, предава Анадолската организация.

14-етажната постройка в Адана се е срутила при първия унищожителен трус на 6 февруари 2023 година с магнитуд 7,7 (в 4:17 ч). Само един от жителите на постройката е оживял.

Строителният бизнесмен Хасан Алпаргюн бе наказан за „ съзнателно причиняване на гибел и пострадване на повече от едно лице “. Той е избягал в т.нар Севернокипърска турска република (призната единствено от Анкара) в деня на земетресенията, а седмица по-късно се е предал на полицията, съобщи Българска телеграфна агенция. Твърди се, че Алпаргюн се е опитал да трансферира 990 хиляди $, 890 хиляди евро и 500 хиляди турски лири от Турция в Кипър и се е опитал да купи апартамент в Никозия, показва Анадолската организация.

Рухналият жилищен блок в Адана е издигнат през 1975 година

По време на правосъдния развой специалистите акцентираха, че е имало съществени дефекти в структурата на носещите колони, както и в качеството на потребления бетон.

Строителният бизнесмен не се счита за отговорен. По думите му структурата на постройката е била утвърдена от управляващите.

Жилищната постройка е строена в сходство със законите. Не са употребявани никакви некачествени материали при строителството. Строено е в сходство с наредбите за земетресенията от 1975 година Проектът е приключен безупречно. Сградата не беше развалена при земетресението в Джейхан през 1998 година (със мощ 6,3, при което са починали 145 души - бел. авт.). Също по този начин в постройката са осъществени съществени поправки, уточни Алпаргюн пред съда, като добави, че е тежко болен.

След унищожителните земетресения на 6 февруари м.г. бяха задържани над 260 души във връзка със строителството на рухналите сгради.  

Адана е измежду окръзите, които бяха мощно наранени при унищожителните трусове през февруари м. година с магнитуд от 7,7 и 7,6, при които починаха над 53 хиляди души.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР