Турски следователи разполагат с 11-минутен аудиозапис от генералното консулство на

...
Турски следователи разполагат с 11-минутен аудиозапис от генералното консулство на
Коментари Харесай

Турски следователи разполагат с 11-минутен аудиозапис от убийството на Кашоги

Турски следователи разполагат с 11-минутен аудиозапис от генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, който е обвързван с убийството на журналиста Джамал Кашоги, заяви през днешния ден журналистът от телевизия Хабертюрк Четинер Четин, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

На записа се чуват гласовете на седем саудитци, както и доказателства за пребиването на саудитския публицист Джамал Кашоги.

Четин е декларирал, че получил удостоверение от свои източници в Съединени американски щати, съгласно които директорката на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспъл е прослушала тези записи.

Първият седемминутен запис е бил изработен на първия етаж на консулството в приемната на визовия отдел. При идването на Кашоги в приемната на 2 октомври той бил посрещнат от четирима саудитци, пристигнали същия ден от Рияд (четиримата са били част от екипа убийци, дошъл от Саудитска Арабия). Един от саудитците хванал на разположение журналиста, който пък реагирал внезапно на това и споделил, че желае ръката му да бъде пусната. По-нататък на записа се чувало по какъв начин Кашоги приказва с въпросните хора на висок звук.

Вторият четириминутен запис е бил изработен в служебно помещение, намиращо се до приемната. На записа се чуват гласовете на седем души (освен журналиста), както и обиди, звуци от пердах и пребиване. Следователите са открили кои са шестима от лицата, чиито гласове са записани. Засега не е известна самоличността на седмото лице.

В стаята, в която Кашоги е бил пребит, с изключение на четиримата саудитци, които са го посрещнали, се е намирал и един от охранителите на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Смята се, че Махер Абдел Азиз Мутреб е бил "координатор на групата убийци ". Според следователите той е споделил: "Предател, ще отговориш! ".

Твърди се, че в стаята е бил и генералният консул на Саудитска Арабия Мохамад ал Отайби.

Четинер Четин съобщи, че поради оказаното принуждение журналистът не е могъл да стои на краката си. Не е ясно какво се е случило по-късно, защото саудитците са задействали специфични заглушителни системи.

Освен това преди идването на Кашоги в консулството са били изключени всички 19 камери навътре в зданието.

Турските следователи не разполагат със записи от непосредственото ликвидиране на Хашоги, уточни журналистът.

Четин сподели, че след убийството на журналиста саудитците са решили с неговите облекла да се преоблече 57-годишният саудитски инженер Мустафа ал Мудейни. Той не е бил склонен да облече облеклата на човек, "убит преди 20 минути " и се оплакал, че обувките на Кашоги му стягат. Взето било решение инженерът да си постави маратонки. Той излязъл от консулството, минал пешком по четири улици, след което се качил на такси до региона Султанахмет в центъра на Истанбул.

В това време убийците са напуснали постройката на генералното консулство. Те носили куфари и отпътували с черен микробус за резиденцията на генералния консул. Малко по-късно в резиденцията дошъл и самият консул, който напусна Истанбул три дни по-късно, съобщи журналистът Четин.

Джамал Кашоги, който подлагаше на критика управляващите в Рияд, е бил погубен при посещаване в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Смята се, че Кашоги е бил удушен, малко откакто е влезнал в консулството, а по-късно тялото му е било разчленено и унищожено.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР