Турски съд осъди на затвор от 2,5 до над 8

...
Турски съд осъди на затвор от 2,5 до над 8
Коментари Харесай

Осъдиха турски журналисти на затвор за тероризъм

Турски съд осъди на затвор от 2,5 до над 8 години затвор 14 публицисти на опозиционния вестник ”Джумхюриет ” по обвиняване в поддръжка за терористични организации, съобщи Франс прес. Други трима обвинени представители на вестника по същото дело бяха оневинени. Собственикът на вестника Акин Аталай, който бе в предварителния арест от 542 дни, бе наказан на повече от 8 години затвор, само че бе пуснат под гаранция в очакване на процедурата на обжалване на присъдите.

Другите наказани публицисти бяха освободени под гаранция на по-ранен стадий от правосъдния развой.

Журналистите са упрекнати в съдействие с Кюрдската работническа партия (ПКК) и духовника Фетхуллах Гюлен, който съгласно Анкара е провел несполучливия опит за държавен прелом от юли 2016 година

Вестникът, който е мощно сериозен към президента Реджеп Тайип Ердоган, отхвърля тези обвинявания и ги дефинира като неуместни. Според " Джумхюриет " правосъдният развой е политически стимулиран и има за цел да смълчи една от последните самостоятелни медии в Турция.

" Обвинението няма никакви доказателства. Журналистите са упрекнати, че са се занимавали с публицистика. Самото битие на " Джумхюриет " е възприето като закононарушение ", сподели един от юристите на отбраната Фикрет Илкъз в пледоарията си.

Съдебният развой против сътрудниците на " Джумхюриет " тревожи бранителите на свободата на пресата, които осъждат все по-големия напън над медиите при ръководството на Ердоган, изключително след несполучливия опит за прелом.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР