Турски съд осъди на доживотен затвор бизнесмена и филантроп Осман

...
Турски съд осъди на доживотен затвор бизнесмена и филантроп Осман
Коментари Харесай

Турция осъди Осман Кавала на доживотен затвор заради протестите през 2013 г. |

Турски съд осъди на пожизнен затвор предприемача и човеколюбец Осман Кавала, намирайки го за отговорен за опит за събаряне на държавното управление посредством финансиране на антиправителствените митинги през 2013 година, съобщи Ройтерс.

64-годишният Кавала се намира в пандиза от четири и половина години без присъда и отхвърля обвиняванията, които бяха предявени към него и още 15 подсъдими поради митингите за Гези. Демонстрациите започнаха от дребна протестна демонстрация в отбрана на парк в Истанбул, само че прераснаха в всеобщи антиправителствени митинги, обхванали цялата страна, при които починаха осем протестиращи.

Други обвинени бяха наказани на до 18 години затвор в подкрепяне на опит за събаряне на държавното управление.

Съдът заяви, че е решил да оправдае Кавала по обвиняването в шпионаж заради липса на доказателства.

През декември 2019 година Европейският съд за правата на индивида настоя на незабавното освобождение на Кавала от ареста, като постанови, че арестуването му е политически стимулирано и е в нарушаване на Европейската спогодба за правата на индивида. Турция пренебрегва решението на Европейски съд по правата на човека, макар че Комитетът на министрите на Съвета на Европа, който следи за използването на решенията на съда в Страсбург, неведнъж я приканва да го извърши.

Кавала, който неведнъж е упрекван от Ердоган, че е сътрудник на американския милиардер Джордж Сорос, е видна фигура на гражданското общество в Турция. Той е създател на неправителствената организация " Анадолу Кюлтюр ", подкрепяща културни и обществени планове, член-основател на фондация " Отворено общество " на Сорос в Турция. Бизнесменът се е занимавал и с разпространение в чужбина на турското изкуство и културно завещание и е прочут с поддръжката си за културни планове, отнасящи се до тематики като правата на малцинствата и кюрдския въпрос.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР