Турски съд нареди днес бизнесменът и филантроп Осман Кавала да

...
Турски съд нареди днес бизнесменът и филантроп Осман Кавала да
Коментари Харесай

Турски съд нареди Осман Кавала да остане в затвора въпреки призива на ЕСПЧ

Турски съд подреди през днешния ден предприемачът и човеколюбец Осман Кавала да остане в пандиза макар апела на Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ) той да бъде освободен, съобщи Ройтерс.

Кавала е в пандиза от над две години по обвинявания в опит за събаряне на държавното управление по време на митингите за парка Гези (през 2013 г.). Преди две седмици Европейски съд по правата на човека настоя Анкара да " освободи неотложно " предприемача, като уточни, че той е бил задържан без каквито и да било рационални съмнения и с политически претекстове, предава Българска телеграфна агенция.

Днес в съда в град Силиври (окръг Истанбул) бе обновен процесът против общо 16 души, измежду които Кавала, упрекнати в опит за събаряне на държавното управление през 2013 година Сред останалите обвинени има известни правозащитници, юристи, архитекти, показва ДПА.

Прокурорът по делото упорства всички обвинени да получат доживотни присъди затвор.

Осман Кавала е упрекнат в частност в " образуване и финансиране " на демонстрациите през 2013 година

Демонстрациите, които започнаха поради противоречив план за градеж в парка Гези на 31 май 2013 година, прераснаха в митинги против тогавашния министър председател (настоящ президент) Реджеп Тайип Ердоган и неговата ръководеща Партия на справедливостта и развиването (ПСР).

Осем стачкуващи изгубиха живота си при конфликти със силите на реда по време на митингите. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР