Турски, руски, румънски и сръбски сребърни монети са формирали стопанския

...
Турски, руски, румънски и сръбски сребърни монети са формирали стопанския
Коментари Харесай

Българският лев е създаден 2 години след Освобождението

Турски, съветски, румънски и сръбски сребърни монети са формирали стопанския оборот преди 143 години, когато на 3 март България се освобождава от османско господство. Две години по-късно е основан българският лев, а националната ни валута носи името от „ левъ " - остаряла форма на думата „ лъв ", използвана през XIX век.

Докато броим монети на дървения тезгях, се пренасяме преди 143 години, когато у нас в обращение са били разнообразни задгранични монети. През 1880 година е основан Законът за правото на рязане на монети в Княжество България. Тогава се основава българската парична единица „ лев ", разграничен на 100 елементи - „ стотинки ". При въвеждането на лв. той се приравнява към златния френски франк и е общопризнат биметалният стандарт - т.е. сребро и злато, с което България в действителност приема правилата на Латинския паричен съюз.

До 1886 година Българска народна банка съумява да извади от обращение непознатите монети и да наложи използването само на български лев. Година по-рано е отпечатана и първата българска банкнота - двайсетолевка, която и до през днешния ден се пази в Габрово. Причината - тя попада в ръцете на един елементарен търговец Васил Тюлюмбаков, който осъзнава полезността на банкнотата със сериен номер от пет нули и единица, която носи подписа на тогавашния централен банкер Иван Евстатиев Гешов.

Банкнотата е отпечатана в Санкт Петербург, а дружно с нея се пускат и първите български 50-левови хартиени парични знаци.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР