Турски прокурори започнаха разследване срещу писатели, включително прочутата носителка на

...
Турски прокурори започнаха разследване срещу писатели, включително прочутата носителка на
Коментари Харесай

В Турция разследват Елиф Шафак, писала за сексуално насилие

Турски прокурори започнаха следствие против писатели, в това число фамозната носителка на награди Елиф Шафак. Правозащитници алармираха, че следствието е "сериозна опасност за свободата на словото ", заяви английският вестник "Гардиън ".

Този ход е подхванат след спор в обществените медии, в който романисти, които пишат по предизвикателни тематики, като принуждение над деца и полово принуждение, са упрекнати в оневиняване на тези практики.

Всичко стартира, откакто страница от романа на Абдула Шевки е споделена в Twitter по-рано тази седмица. Според турската новинарска платформа Ahval пасажът споделя за полово принуждение от позицията на педофил.

По този мотив турското Министерство на културата и туризма внася наказателна тъжба против писателя. Освен това турската адвокатска гилдия е внесла тъжба, призоваваща за възбрана на книгата и покачване на обвинявания против създателя. Впоследствие Шевки издателят му бяха арестувани.

Оттогава консуматори на обществена медия споделят пасажи от други писатели, в това число Шафак и Айше Кулин, и насочат към тях сходни обвинявания.

Самата Шафак споделя, че е получила хиляди оскърбителни известия през последните два дни и че прокурорите са поискали инспекция на романите ѝ The Gaze (1999) и Three Daughters of Eve (2016).

"Те желаят да проверяват всеки откъс в турската литература, обвързван със полово принуждение над деца. Това е доста нова устременост за тях. Иронията е в това, че това се случва в страна, където броят на случаите на полово принуждение над дами и деца ескалира. Турските съдилища не подхващат ограничения против това, законите не са били изменени. И по този начин, в страна, където е належащо да подхващат незабавни дейности, с цел да се оправят със половото принуждение, те преследват писатели. Това е най-голямата покруса. Това се трансформира в лов на вещици ", съобщи писателката.

Турция има едно от най-високите равнища на детски бракове в Европа, по данни на организацията Girls Not Brides. Приблизително 15% от девойките биват омъжени, преди да навършат 18 година, а 1% - преди да станат на 15.

Според Шафак сходни проблеми съществуват в други страни от Близкия Изток.

"Имаме потребност от мощни женски придвижвания и осведоменост за половете. Литературата може да изиграе значима роля в този диалог. Но в този момент те нападат писатели ", разяснява тя.

През 2017 година една от най-известните турски писателки призна, че е бисексуална. Шафак, която тогава беше на 45 години, показа по време на тирада в Ню Йорк, че го разкрива чак в този момент, защото да в този момент се е страхувала от "подигравките и омразата ".

"Писателите постоянно преследваме истории. Но мисля, че също по този начин се интересуваме и от нещата, за които мълчим. Политически табута, културни табута... Ние се интересуваме от нашето лично безмълвие ", сподели тогава тя, разкривайки, че много постоянно е защитавала правата на ЛГБТ обществото, а в същото време с това е изпитвала боязън да признае личната си половост.

Елиф Шафак е печелила голям брой награди и е най-четената женска писателка в Турция. Тя също по този начин е написала редица публикации с политически мнения за издания в Европа и Съединени американски щати.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР