Турски поток влиза на територията на България. Това заяви министър-председателят

...
Турски поток влиза на територията на България. Това заяви министър-председателят
Коментари Харесай

Борисов: Турски поток влиза през България

„ Турски поток влиза на територията на България ”. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на конференция след срещата с президента на Русия Владимир Путин. Разговорите продължиха към два часа. Програмата предвиждаше срещата да завърши за към час. „ Преговорите, бяха много резултатни ”, безапелационен бе Путин.


 zez_3191_800x532  zez_3195_800x532  zez_3198_800x532  zez_3199_800x532  zez_3206_800x532  zez_3207_800x532
„ Готови сме да се върнем към реализацията на плана АЕЦ „ Белене, несъмнено на пазарна основа ”, заяви президентът на Русия.

Той изясни, че е разговарял във вторник с турския президент Реджеп Ердоган и двамата с него нямат нищо срещу да има втора точка на вход от Турски поток за България. Преди имаше напълно друго трасе, само че от името на българите съм признателен за това решение. Да, можеше да пристигна непосредствено в България Южен поток, само че това са минали събития “, съобщи българският министър председател Бойко Борисов след диалозите в Кремъл.

Той изясни, че следва „ Газпром “ и „ Булгартрансгаз “ да намерят решение за преразпределяне на горивото за други страни от района. “Заедно с горивото от Украйна стават 34 милиарда куб м., които минават през България “, пресметна Борисов. Той изясни, че горивото ще бъде употребено и през газовия хъб във Варна, който би трябвало да бъде издигнат като европейски план.

Путин разясни, че размерите на доставките през хъба зависят от това какъв пренос през Украйна ще бъде непокътнат и какви ще са поръчките на потребителите на съветски газ отсега нататък.

„ Трябва да уточним, че все още директна тръба не е допустима. Но, в случай че България бъде постоянен и прогнозируем разпределителен център за Европа, ще приказваме тогава за още една тръба. Тя ще коства към 9 милиарда евро. „ Газпром “ и Путин ни опростиха 800 млн. евро за проваления план „ Южен поток “, съобщи Борисов.

„ Съжаляваме за „ Южен поток “, виждам, че и България съжалява, тъй като планът щеше да е доста преференциален. Но ние сме подготвени за реализацията на новия маршрут “, съобщи още Путин.

Той напомни, че 25% от прихода на българския бюджет се образува от „ Лукойл “ и активността на компанията. „ Общият размер на съветските вложения в България надвиши 30 милиарда $. Особено в строителство и парцели. Русия е благонадежден снабдител на енергийни запаси в България. Има опция този пренос за други страни да бъде развиван. Обсъдихме „ Росатом “ да предложи гориво за „ Козлодуй “ и да оказва помощ за удължение употребата на шести блок. И Русия е подготвена да се върне към реализацията на АЕЦ „ Белене “, несъмнено на пазарна основа “, съобщи Путин.

Благодарих за пети и шести реактор на „ Козлодуй “, само че след 5-6 години ще имаме нужда от други реактори ”, изясни Борисов.

Той пожела на Путин триумф и положително домакинство на Световното състезание по футбол.

„ Към България бе проявено по-особено отношение. Ние сме най-дисциплинираната страна в Европейски Съюз и НАТО и ни заобиколиха всички потоци. Газопроводите минаха през натовските Турция и Гърция, а ние останахме без нищо, отказахме ги. Заради това благодаря на господин Путин, че не ми държи гарез. Но по-големият прости “, сподели Борисов. Путин пък му отговори, че се опасява от избрания огромен и дребен, тъй като по-големият нормално плащал.

Не сме обсъждали тематиката „ Скрипал “, отговори Путин на въпрос дали отводът на България да изгони съветски дипломати е повлиял за смяната в връзките сред Москва и Русия.

„ Още през март говорихме за Скрипал. Независимо от връзките, тъй като постоянно аз съм бил този, който основава напрежение, постоянно аз съм бил отговорен. Но постоянно сме имали добър контакт, тъй че казусът „ Скрипал “ няма никакво отношение “, съобщи Бойко Борисов.

Той заяви, че на 27 юни в Москва България ще показа „ една прелестна галерия на икони от Средновековието ”. „ Чудотворни икони ще докараме тук ”, разгласи Борисов.

Той предложения президентът Путин да посети България в комфортно за него време.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР