Турски медици призоваха за връщане на някои ковид мерки в

...
Турски медици призоваха за връщане на някои ковид мерки в
Коментари Харесай

След смърт на лекар на 35 г.: Медици искат връщане на ковид мерките в Турция

Турски медици приканиха за връщане на някои коронавирус ограничения в Турция на фона на разпространяването в страната на новия вид на ковид Ерис. Здравният министър обаче увери, че всеобща имунизация и " локдаун " няма да има, а в апелите за противоположното съзря ползите на фармацевтични лобита и " черна агитация ". Поводът, който разпали полемиката през последните дни, стана гибелта на турския доктор Ерсин Махмутлуоглу, основен доктор на държавна болница в окръг Хатай. Турската здравна асоциация (TTB) съобщи, че 35-годишният доктор е умрял по време на лекуване от КОВИД-19, написа Българска телеграфна агенция.

Министърът на опазването на здравето Фахреттин Коджа обаче оспори изказванието. Според Коджа е тъпо, че кончината на доктор Ерсин " се употребява като средство за черна агитация ", която по думите му " цели въвеждането на ограничения и започването на акции за имунизация ".

" Както производителите на всеки един артикул, производителите на ваксини също може би желаят продуктът им да откри повече купувачи ", написа в поста си здравният министър. " Но кой би желал да използва непотребен медикамент и кой лекар би го предложил? ", запита той.

" Приканвам тези, които подхващат ненаучни начинания в името на науката, и тези, които не виждат нищо неприятно в това, че страната ни е въвличана излишно в " обществена меланхолия ", да възприемат безпристрастността и отговорността на науката ", написа още здравният министър, без да показва съответен получател на апела си. " Цветът на медицината е бял. Черната агитация не подхожда на лекаря ", акцентира той.

Коджа увери, че " в никакъв случай няма да бъдат приложени ограничения като всеобща акция за имунизиране или затваряне ", а битката с КОВИД-19 " ще се води по този начин, както се води битка с грипа ".

" Глобалната и локалната агитация, която в този момент е на дневен ред, е опит за послушание въз основа на оправданата угриженост от остарелия опит. Ние няма да се огънем. Това е изключено. Никога няма да се приложат ограничения като всеобща акция за имунизиране или затваряне. КОВИД-19 е болест, която ще бъде преборена тъкмо както в този момент се води битка с грипа. 85 милиона души могат да бъдат спокойни ", уточни той.

Според министъра доктор Ерсин Махмутлуоглу е страдал от сърдечна непълнота и е умрял в резултат на зараза на дихателните пътища, а всичките три направени му PCR теста са били негативни.

Други турски лекари обаче показаха безпокойства за публичното здраве в подтекста на повишаването на случаите на инфектираните с новия вид на ковид лица в страната.

TTB посочи, че потреблението на разбиране като " световен напън за ваксини " на министерско ниво ще усили колебливостта за имунизиране. " Приканваме министъра да отдръпна това ненаучно изказване, което заплашва публичното здраве ", показаха от лекарския съюз. Те подсетиха, че нова ваксина, получила здравно утвърждение, че защищава от подвариантите на Омикрон, в това число разновидността Ерис, към този момент се ползва на рискови групи в доста страни за да се понижат хоспитализациите и смъртните случаи, както и че е належащо слагането на бустерни дози ваксина против КОВИД-19.

Турското сдружение по клинична микробиология и инфекциозни заболявания (KLIMIK) съобщи, че изказването на министъра на опазването на здравето доктор Фахреттин Коджа има капацитета да " породи подозрения в публичното мнение против имунизациите за КОВИД-19, избавили живота на най-малко 20 милиона души до момента, което може да сътвори съществени проблеми за всички имунизационни действия, жизненоважни за предварителната защита на инфекциозните заболявания, в това число детските имунизации ", написа електронното издание " Йешил газете ". Това, както отбелязва KLIMIK, провокира горест и отчаяние измежду учените и лекарите, специалисти в региона.

Проправителственият в. " Сабах " дефинира сходни изказвания като опит за манипулиране на публичното мнение.

" Икономиката на Турция е на прицел преди локалните избори! ", написа изданието, съгласно което има лоби, желаещо да затвори хората вкъщи и " да спре колелата на стопанската система, като популяризира боязън с голословни вести ". " В интервенцията взе участие и Турската здравна асоциация (TTB), която работи като сътрудник на имунизациите на Pfizer/BionTech ", твърди вестникът.

Според " Сабах " апелите за връщане на коронавирус ограниченията се насочат от " имена, финансирани от фирмите за ваксини ", с цел да всяват боязън в обществените медии за " да блокират стопанската система преди изборите и да провокират затваряне ".

Отделът за здравни услуги на университета Хаджеттепе в Анкара осведоми в четвъртък, че " процентът на позитивните случаи при PCR тестванията за SARS-COV-2 (коронавирус), осъществени в болничното заведение през последните 24 часа, е повишен от 3 % на 20 % ", оповестиха турски медии.

Председателката на Истанбулската здравна камара проф. Нергис Ердоган също съобщи пред опозиционния в. " Сьозджу ", че има нарастване на случаите на коронавирус. По думите ѝ постъпващите данни сочат, че случаите на разновидността Ерис нарастват както по света, по този начин и в Турция. Същевременно тя изреди редица съпътстващи проблеми, следени в страната.

" Първо, няма тестване. Ако не се вършат проби, не може да се знае броят на случаите. Второ, не се правят разбори на разновидностите. Трябва да се направи разбор на разновидностите, с цел да се дефинират действителните случаи на Ерис в нашата страна. Трето, би трябвало да се вкара имунизация за съответния вид, изключително за хората над 65-годишна възраст. Защото е известно, че сегашните ваксини не са задоволителни против този вид. Четвърто, хората би трябвало да бъдат предизвестени да бъдат внимателни във връзка с маските ", сподели тя.

Според проф. Ердоган хората не би трябвало да се заблуждават от това, че разновидността Ерис е по-лек. " Тъй като това е вид на коронавирус, неговата смъртоносна заплаха е по-висока от тази на други инфекции. Необходимо е да се внимава ", предизвестява специалистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР