Турската валута отново поднови историческия си минимум, сривайки се под

...
Турската валута отново поднови историческия си минимум, сривайки се под
Коментари Харесай

Турската лира потъна до ново рекордно дъно - над 14 за долар

Турската валута още веднъж възобнови историческия си най-малко, сривайки се под границата от 14 лири за $, демонстрират данните от началото на днешната търговията.

Търговията в понеделник стартира от 13,87 лири за $, а към 9 часа българско време курсът й към американската валута доближи историческо дъно от 14,1 лири за $.

Експертите свързват този резултата с ново понижаване на базовия лихвен %, предстоящо на 16 декември от Централната банка на Турция.

Припомняме, турската валута, която при започване на годината се търгуваше при курс от 7,4 лири за $, поевтиня с съвсем 50% през годината. Максималният дневен спад за последните 20 години бе регистриран на 23 ноември - лирата падна с 16% през този ден. Това се случи, откакто на 18 ноември Централната банка на Турция реши да понижи главния си лихвен % на 15% от 16%.

След това президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган в телевизионно послание още веднъж се разгласи в интерес на намаляването на дисконтовия %, като твърдеше, че това ще докара до понижаване на галопиращата в страната инфлация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР