Турската прокуратура започна разследване на престъпна провокация от привърженици на

...
Турската прокуратура започна разследване на престъпна провокация от привърженици на
Коментари Харесай

В Швеция обесиха чучело на Ердоган

Турската прокуратура стартира следствие на незаконна провокация от последователи на терористичната формация ПКК в Швеция, отправили закани към турския президент, оповестява Анадолската организация.

Този ход пристигна, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган подаде тъжба до прокуратурата в столицата Анкара за провокацията.

" Подадена е наказателна тъжба до Главната прокуратура на Анкара с искане да стартира следствие против причинителите заради незаконните дейности, ориентирани към нашия президент ", написа в Туитър Хюсеин Айдън, юрист на турския водач.

На фона на натиска Швеция да предприеме по-строги дейности против терористичните групи, които са ориентирани към турската общност и нейните водачи, през вчерашния ден в столицата Стокхолм се организира митинг, който бе наименуван от турските управляващи провокация и незаконна опасност.

По време на демонстрацията, проведена пред общината, последователите на ПКК провесиха с главата надолу плашило, наподобяващо Ердоган.

Erdogan’s mannequin has been executed in Sweden’s Stockholm, which drew strong criticism from the Turkish leadership

The Swedish FM in response says “Portraying a popularly elected president as being executed outside City Hall is abhorrent. ”

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu)
На видеозапис от проявата, оповестен в обществените мрежи от профил, обвързван с групировката, се насочат също закани и обиди към Ердоган и Турция, както излиза наяве от вградени надписи на турски език.

Вполследствие посланикът на Швеция в Анкара Стефан Херстрьом беше привикан в турското външно министерство за случая.

Това е следващата провокативна демонстрация по отношение на Турция.

През ноември предходната година последователи на ПКК прожектираха върху постройката на турското посолство в Стокхолм

На фона на новия митинг Швеция се пробва да увери Турция, че се опълчва на терористите, които заплашват страната, в опит да завоюва утвърждението на Анкара за присъединението си към НАТО.

Според турски публични лица обаче Стокхолм към момента не е извършил уговорките си, с цел да се причисли към Алианса.

Швеция и Финландия в отговор на съветската инвазия в Украйна, само че, която ги упреква, че поддържат и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара счита за терористи.
 Турция гневна на Швеция поради засегнатост към Ердоган
Турция гневна на Швеция поради засегнатост към Ердоган

Анкара привика шведския дипломат

През юни Швеция и Финландия, вследствие на който Анкара подвигна ветото върху техните кандидатури за присъединение към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки дадоха обещание да не поддържат кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG . Те също увериха, че няма да поддържат мрежата на мюсюлманския свещеник Фетуллах Гюлен, която съгласно Анкара стои зад опита за прелом през 2016 година и която Турция дефинира като терористична организация с акронима FETO.

от решението от края на предходната година на висшия съд на Швеция на публицист поради хипотетични връзки с основаната в Съединени американски щати мрежа на мюсюлманския свещеник Фетхуллах Гюлен (FETO).
 Швеция не може да извърши всички условия на Турция за НАТО
Швеция не може да извърши всички условия на Турция за НАТО

Това призна шведският премиер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР