Турската полиция задържа в четвъртък поп певицата Гюлшен Байрактар ​​Чолакоглу

...
Турската полиция задържа в четвъртък поп певицата Гюлшен Байрактар ​​Чолакоглу
Коментари Харесай

Скандал, турска певица е в затвора заради религиозни обиди

Турската полиция задържа в четвъртък поп певицата Гюлшен Байрактар ​​Чолакоглу като част от следствие за нейни забележки, за които се твърди, че е обидила възпитаниците на религиозните учебни заведения Имам Хатип в страната, заяви новинарският уебсайт T24.

 DHA

46-годишната известна авторка и изпълнителка на песни Гюлшен, беше отведена в полицейски арест по искане на прокурор, при следствие за хипотетично нейно изявление на концерт през април, че ученици на учебните заведения Имам Хатип са „ перверзни “, се споделя в известието.
Подбуждане на обществеността към омраза
Забележките провокираха следствие от Главната прокуратура на Истанбул по обвинявания в нарушаване на член 216 от турския углавен кодекс (TCK) по отношение на „ подбудителство на обществеността към ненавист или неприязън “ и „ обществено унижение на сегмент от обществото “, добавя организация T24.

 

Кадри от въпросното изявление бяха тиражирани в турските обществени медии в сряда, с хаштаг #GülşenTutuklansın (Арестувайте Гюлшен).

 DHA

Гюлшен не одобри обвиняванията. „ Аз съм актьор от 25 години. Имам сътрудници музиканти. Свиря на концерти с тази група. Музикантът на име Мирач е бил именуван " имам " в групата си. Ние се майтапим с другари като използваме думите " глупави " и " перверзни " между тях. Нашият сътрудник не е учил в Имам хатип учебно заведение. Всичките ми другари в групата имат прякори.
Уважавам всички ценности
Тези думи евентуално са диалог сред Мирач и мен по време на концерта. Не си припомням детайлностите. Аз съм актьор, който обича страната си и не разделя никого.

 

Никога не съм правила това изявление, с цел да очерня или обидя възпитаниците на Имам хатип или част от обществото ни. Уважавам всички полезности и сензитивност на страната ни. "

 

В своя отбрана Гюлшен добави: „ Много съм смутена, че шегите се възприемат като ненавист към избрани групи. Не одобрявам обвиняването.
Певицата беше отведена в женския затвор
„ Имам дете, което има потребност от мен. Не съм направила закононарушение. Няма възможност да избягам. Искам да ме съдят без задържане. Не одобрявам обвиняването против мен, упорствам за освобождението ми. ”

 DHA

След изказването си в съда певицата Гюлшен беше задържана и отведена в женския затвор от закрит вид в квартал Бакъркьой, Истанбул. Близки и другари, чакащи на входа на пандиза, изпратиха Гюлшен в пандиза с овации.
Няма осъществено престъпление
Адвокатът на Гюлшен, Емек Емре направи изказване след заповедта за арест. „ Моят клиент Гюлшен е турски жител като всички нас. Турция е правова страна. Очакваме законът да се приложи заслужено и еднообразно и към моя клиент. Според нас няма осъществено закононарушение от нашия клиент. Мярката за неотклонение е извънредно неправилна. Вярваме, че това решение ще бъде анулирано след обжалването. “
Училищата Имам Хатип
Училищата Имам Хатип в Турция, чийто ученик е и президента Реджеп Тайип Ердоган, се концентрират върху религиозни предмети, Корана, ученията на пророка Мохамед, наред с други ислямски обичаи.

 

Първоначално това е институция за религиозно образование на имами. През последните две десетилетия, при ръководството на Ердоган, тези учебни заведения станаха по-популярни измежду обществеността и се усилиха на брой. 

 

Според турското министерство на образованието броят на началните учебни заведения Имам Хатип в страната се е утроил сред 2014-2019 година, от 1099 на 3286, а броя на междинните учебни заведения Имам Хатип също се е нараснал от 537 на 1605 през същия интервал от време.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР