Турската полиция е задържала 33-ма души, заподозрени в шпионаж за

...
Турската полиция е задържала 33-ма души, заподозрени в шпионаж за
Коментари Харесай

Операция Къртица. Турция задържа 33 души по подозрения за шпионаж за израелската Мосад

Турската полиция е задържала 33-ма души, обвинени в шпионаж за израелската разследваща работа Мосад и гонене на чужденци, живеещи в Турция. Това заяви във вторник вътрешният министър Али Йерликая, представен от Ройтерс.

Новината идва, откакто предишния месец турски публични лица предизвестиха Израел за " съществени последствия ", в случай че се опита да търси членове на групировката Хамас , живеещи отвън палестинските територии, в това число в Турция. Лично президентът Реджеп Тайип Ердоган предизвести, че това би било неточност.

Турция, за разлика от множеството си западни съдружници и някои арабски страни, не класифицира Хамас като терористична организация. Палестинска ислямистка формация е оповестена за терористична от Европейски Съюз , Съединени американски щати и други страни.

На 7 октомври нейни бойци на израелска територия, убиха 1200 души и взеха към 240 заложници. Израел отвърна с военни дейности, което постави началото на продължаваща досега война в линията Газа, следена от Хамас.

Турската полиция е направила обиски в 57 обекта в осем провинции в границите на следствие, наречено " Операция Къртица ". То е извършено от антитерористичното бюро на истанбулската прокуратура и разследващата организация MIT , заяви още Йерликая.

Той написа в обществената мрежа X , че се счита, че обвинените са имали за цел да разпознават, следят, атакуват и отвличат непознати жители, които живеят в Турция. Държавната осведомителна организация Anadolu заяви, че управляващите търсят още 13 души.

Йерликая добави, че по време на обиските управляващите са разкрили огромни количества задгранична валута, в това число към 150 000 евро , нерегистрирано огнестрелно оръжие и цифрови материали.

Той показа фрагменти от интервенциите, на които се вижда по какъв начин полицията нахлува в домове, слага белезници на обвинените и ги вкарва в коли.

От канцеларията на израелския министър-председател и Министерството на външните работи към този момент не са коментирали новината за арестите в Турция, написа Ройтерс.

Турция остро подлага на критика Израел за бомбардировките в Газа по време на войната с Хамас. Преди седмица Ердоган и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху . Турският президент съпостави израелския министър председател с водача на нацистка Германия Адолф Хитлер , а той отвърна, че Ердоган е последният, който може да проповядва морал, до момента в който подлага на геноцид кюрдите и хвърля в пандиза опозиционни публицисти. Освен това президентът на Турция упреква Израел във военни закононарушения.

В същото време през цялото време на спора ядосани турци провеждат всеобщи демонстрации с палестински флагове в поддръжка на Хамас и скандират закани против Израел. В края на октомври полицията употребява пикантен спрей и водни оръдия, с цел да разпръсне хиляди протестиращи, които се пробваха да влязат в комплекса на израелското консулство в Истанбул.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР