Турската полиция е извършила арести на демонстранти от ЛГБТ+ общността

...
Турската полиция е извършила арести на демонстранти от ЛГБТ+ общността
Коментари Харесай

Ердоган не си играе, арестуваха гейове и лесбийки на парад

Турската полиция е направила арести на стачкуващи от ЛГБТ+ общността в Истанбул, които се опитвали да проведат през днешния ден Парад на гордостта макар възбраната на управляващите, оповестява турското издание " Дувар ", без да прецизира броя на арестуваните.

В рамките на днешния 21-и прайд в Истанбул полицейски екипи блокираха с бариери всички улици, водещи към бул. " Истиклял " и централния площад " Таксим ", а услугите на метрото и фуникулярите бяха спрени. 

Активисти на ЛГБТ+ общността са прочели изказване в парка Мъстък, след което възнамерявали шествие към " Таксим ", само че служителите на реда им попречили. 

" Има нещо, което тези, които желаят да ни забранят всичко, дори и срещите на чай, не помнят - ние постоянно сме били тук ", се споделя в прочетеното изказване. " Днес ние сме тук макар всички ваши забрани и макар вас. На висок глас заявяваме, че нашата битка няма да се вмести в едно шествие или една седмица, че всеки наш марш е марш на достойнството ", обявиха още деятелите.

Много събития, планувани да се проведат в границите на Месеца на гордостта на ЛГБТ+ общността бяха неразрешени в цялата страна, припомня " Дувар ". Миналата неделя валията на Истанбул Давут Гюл разгласи, че шествията по време на Седмицата на гордостта са неразрешени, като съобщи, че " групи, демонстриращи без позволение, в никакъв случай няма да бъдат позволени ". 

Парадите на гордостта са неразрешени в Истанбул след 2014 година, когато на такова шествие в мегаполиса се събраха 100 хиляди души. Властите мотивираха възбраните си през миналите години със съображения за сигурност или съвпадането на Седмицата на гордостта с мюсюлмански набожен празник.

Събитията от Седмицата на гордостта, отдадени на ЛГБТ+ хората и техните права, се провеждат от 1994 година в Турция. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР