Турската отбранителна компания Байкар планира да завърши изграждането на производствения

...
Турската отбранителна компания Байкар планира да завърши изграждането на производствения
Коментари Харесай

Ето кога Турция ще построи завод за дронове в Украйна

Турската отбранителна компания " Байкар " възнамерява да приключи построяването на индустриалния си цех в Украйна след две години, сподели нейният основен изпълнителен шеф в четвъртък, откакто компанията стана доста известна с триумфа на своите безпилотни самолети в осуетяването на съветските сили.

 Ройтерс

Въздушните безпилотни летателни апарати (БЛА), доставени на Украйна от Байкар, изиграха значима роля в отбраната на страната против съветските оръжейни и противовъздушни системи през първите няколко седмици от съветската инвазия.

 Ройтерс

Неговият дрон Байрактар TБ2 закупи толкоз огромна популярност измежду обществеността, че украинците съчиниха ария за него, а някои съдружници от НАТО започнаха невиждани акции с всеобщо финансиране за закупуване на повече дронове.

 Ройтерс

Като част от съглашение сред Турция и Украйна, подписано тъкмо преди нашествието на Русия на 24 февруари, Байкар взе решение да построи втория си индустриален цех в Украйна.

Изпълнителният шеф Халюк Байрактар ​​заяви пред Ройтерс в четвъртък, че проектите се извършват макар някои спънки, основани от нашествието на Русия. „ Нашият проект върви напред “, сподели основният изпълнителен шеф в коридорите на отбранителното ревю SAHA в Истанбул.

 Ройтерс

„ В момента имаме архитектурен дизайн. Фазата на работен план е приключена. И ние ще продължим със строителството. До две години бихме желали да го приключим.

Украйна заема видно място във веригата за доставки на Байкар, изключително за авангардния тежкотоварен дрон Акънджъ и безпилотния изтребител Къзълелма. И двата употребяват украински мотори от Мотор Сич и от Ивченко-Прогрес. Именно тези модели най-вече ще бъдат създавани в завода в Украйна.

 Ройтерс

Безпилотният аероплан Байрактар TБ2 на компанията беше главен фактор, повлиял на споровете от Сирия до Азербайджан и Украйна.

Доказаният в борби дрон TБ2 се продава на 24 страни. Компанията подписа покупко-продажби с пет страни за експорт на доста по-големия си другар Акънджъ.

 Ройтерс

Докато TБ2 може да излети с до 150 кг ракети или съоръжение, Акънджъ, доставен за първи път на турските въоръжени сили предходната година, може да лети доста по-високо и да излети с 10 пъти по-голямо тегло.

Очаква се разширяващият се портфейл с поръчки да донесе към 1 милиард $ доходи от експорт тази година, сподели Байрактар, с към 50% повече от миналогодишните 650 милиона $, с още 50% растеж, предстоящ през 2023 година

 Ройтерс

Въпреки че " Байкар " не е единственият разработчик на военни дронове в страната, TБ2 в този момент оглавява износа на отбранителна техника от Турция. Миналата година компанията съставлява една пета от износа на защита на Турция на стойност 3,2 милиарда $, съгласно данни на Turkish Exporters Assembly.

Компанията ще влага приходите в разширение на индустриалните линии, показа Байрактар. „ Нашият индустриален потенциал за TБ2 е 20 единици на месец. За 2023 година нашата цел е да вършим най-малко 30 броя на месец “, съобщи той.

 Ройтерс

Новият Байрактар TБ3, версия на TБ2 с употребяващ по-къса писта, се чака да приключи тестовата си фаза до края на 2023 година разгласи Байрактар.

Изследванията и разработките на свръхбързия изтребител безпилотен аероплан Къдълелма, са във заключителен стадии.

 Ройтерс

Безпилотният изтребител ще може да излетява от и да каца на самолетоносачи с къса писта, като първият полет се чака през идващите няколко месеца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР