Турската лира започва да изглежда като бастион на стабилността, ако

...
Турската лира започва да изглежда като бастион на стабилността, ако
Коментари Харесай

Goldman Sachs: Турската икономика прегрява и това ще удари лирата

Турската лира стартира да наподобява като бастион на стабилността, в случай че вземем поради положителното й показване през тази година. Но американската банка Goldman Sachs не чака то да продължи.

Лихвените проценти на страната остават прекомерно ниски, с цел да удържат разрастващия се недостиг по настоящата сметка и да овладеят инфлацията в стопанската система, предизвестяват специалистите на Goldman Sachs.

 Турската лира и румънската проливам удариха историческо дъно в един и същи ден
Две балкански валути удариха историческо дъно в един и същи ден

При първата причина са обтегнатите връзки сред Анкара и Вашингтон

Но с управляващи, които не харесват по-слабия напредък, който би съпътствал нарастването на лихвите, ще е необходим " пазарен напън върху валутата ", с цел да може централната банка да увеличи лихвите, считат анализаторите.

Кредитната организация Moody`s ускори тези опасения, потвърждавайки, че ефикасната парична политика е подкопана и в допълнение намали кредитния рейтинг на Турция до равнище " отпадък ".

 Дефицитът по настоящата сметка на Турция продължава да набъбва
Дефицитът по настоящата сметка на Турция продължава да набъбва

Високата номинална рентабилност към този момент оказва помощ на турската лира да преодолява разтърсванията на валутните пазари: тя се увеличи с 0.5% по отношение на $ през годината.

Но защото инфлацията непрестанно понижава цената на валутата, а двуцифреният стопански напредък изтласква недостига по настоящата сметка до към 6% от продукцията, това преимущество се разрушава и лирата ще изостане от останалите валути, плануват от банката.

 Moody's смъкна кредитния рейтинг на Турция още под капиталовото равнище
Moody`s смъкна кредитния рейтинг на Турция още под капиталовото равнище

Влошаващи се политически условия и увеличени опасности от външни шокове

" Турция продължава да демонстрира класическите признаци на прегряване на стопанската система, с двуцифрена инфлация и влошаващо се външно салдо ", споделя анализаторът на Goldman Sachs Марк Озеров. 12-месечната ценова цел на банката за лирата към декември беше 3.90 за $.

Кредитната организация Moody`s намали рейтинга на Турция с една степен до Ba2 - 2 равнища под капиталовия клас. Правителството наподобява се концентрира върху краткосрочни ограничения, които подкопават политиката и икономическата промяна, счита анализаторът на Moody " s Кристин Линдоу.

 Турската стопанска система е пред прегряване
Още една балканска стопанска система прегрява

Южната ни съседка се нуждае от непознати вложители, само че с реториката си Ердоган ги гони

Продължителната инфлация и политическите трендове, като продължаващото изключително състояние след опита за прелом, са сериозна тежест за страната, отбелязва Линдоу.

Централната банка остави непроменените лихвите в сряда, макар данните, че инфлацията е над 10% през февруари, което е над 2 пъти по-голяма инфлация от заложената като цел от паричния орган.

 Колко мощна е турската стопанска система?
Колко мощна е турската стопанска система?

Споровете със Съединени американски щати хвърлиха светлина върху същинското й положение
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР