Турската лира се срина с цели 7% до нов рекорд

...
Турската лира се срина с цели 7% до нов рекорд
Коментари Харесай

Турската лира удари ново историческо дъно

Турската лира се срина с цели 7% до нов връх от близо 15 за $ , обхваната от терзания по отношение на рисковата нова икономическа политика на президента Реджеп Тайип Ердоган и вероятностите за ново понижаване на лихвите в четвъртък, съобщи " Ройтерс ".

Централната банка разгласи четвъртата си намеса на пазара за две седмици, продавайки долари, откакто спадът до 14,99 остави лирата на стойност едвам половината от цената ѝ в края на 2020 година

Миналата седмица банката се опита да резервира лирата под 14 за $, защото обезценяването подхранва инфлацията в огромната разрастваща се пазарна стопанска система, която мощно зависи от вноса.
 Турската лира с следващ спад по отношение на $
Турската лира с следващ спад по отношение на $

Проблемите за стопанската система на Турция не престават

" Очевидната относителна непоклатимост на турската лира през предходната седмица беше изкуствена и неустойчива. Сега виждаме възходящия напън да се разпростира, издигайки слабостта на лирата до идващото равнище ", се показва в записка на Commerzbank, като се добавя: " Всякакви по-нататъшни опити на Централната банка на Турция да стабилизира турската лира посредством интервенции евентуално ще се провалят . "

Към 12:44 ч. българско време лирата понижи загубите при търговията на тънкия пазар и доближи 14,25 - към момента с 2,5% по-слаба денем.

Централната банка на Турция, под натиска от Ердоган, се чака да понижи лихвения си процен т със 100 базисни пункта до 14% тази седмица, сподели изследване на " Ройтерс " в петък, макар че инфлацията се увеличи до 21,3% предишния месец.

Имаше обаче песимизъм по отношение на това дали банката ще се оправи с това поради волатилността.
 Турската лира скоро ще се стабилизира, убеждава Ердоган
Турската лира скоро ще се стабилизира, убеждава Ердоган

Президентът на Турция няма да направи компромис за лихвите

" Честно казано, не мисля, че могат да извършат още едно понижение от 100 базисни пункта тази седмица. Лирата беше доста нестабилна през последните няколко седмици, а S&P намали рейтинга до отрицателна вероятност. Пазарите ще имат доста дребна приемливост към сходен ход ", разяснява Ипек Озкардеская, старши анализатор в Swissquote Bank.

Очакваше се Ердоган през днешния ден да организира диалози с шефа на централната банка Сахап Кавчиоглу, финансовия министър Нуредин Небати и ръководителите на държавните банки в Истанбул.

Турските суверенни доларови облигации спаднаха, като емисията от 2034 година спадна с 0,8 цента, съгласно данни на Tradeweb. Лирата загатна, че знаците за волатилност са скочили, демонстрират данните от Fenics.
 Турската лира се клатушка покрай дъното, до момента в който централната банка се намесва, а Ердоган приказва
Турската лира се клатушка покрай дъното, до момента в който централната банка се намесва, а Ердоган приказва

Ердоган продължава със тактиката за внезапно понижаване на лихвите

Сривът на лирата внезапно ерозира приходите на турците, подхранвайки бедността и водейки до опашки от хора, които чакат да си купят на ниска цена самун, откакто цените на стоките се повишават . Турските депутати се скараха на фона на възходящото напрежение в Народното събрание, до момента в който опозицията разкритикува остро ръководството на стопанската система от държавното управление .

Централната банка понижи лихвите си с 400 базисни пункта от септември насам, предизвиквайки опасенията на вложителите и спестителите и променяйки бюджетите и бъдещите разходни проекти на локалните поданици.

Късно в петък рейтинговата организация S&P удостовери дълготрайния рейтинг на Турция в задгранична валута на " B+ " и ревизира вероятността си на отрицателна за несигурна посока на политиката на фона на възходящите външни опасности.
 Ердоган подреди следствие на срутва на турската лира
Ердоган подреди следствие на срутва на турската лира

Държавният контролен съвет би трябвало да откри дали е имало някаква операция

Ердоган неведнъж се застъпи за понижаване на лихвите, защото стартира нов стопански проект, който дава приоритет на икономическия напредък, кредитирането, производството и износа, макар всеобщите рецензии към политиката от икономисти и опозиционни политици .

" Има детайл на безпокойствие по отношение на това какъв е икономическият проект и какъв брой тясно би бил обвързван с ангажирането с частния бранш. Има липса на изясненост към това ", разяснява Хуш Чокси, старши вицепрезидент на Камарата на Съединени американски щати за интернационално развиване и за Близкия изток и Турция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР