Турската лира се срина драматично с 8% днес, след като

...
Турската лира се срина драматично с 8% днес, след като
Коментари Харесай

Рай за пазаруващите в Одрин! Рекорден срив на турската лира

Турската лира се срина трагично с 8% през днешния ден, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган отбрани неотдавнашните внезапни понижения на лихвите и се зарече да завоюва своята " икономическа война за самостоятелност " въпреки масовите рецензии и молбите за инспектиране на курса, съобщи " Ройтерс ". Бърза инспекция на Varna24.bg демонстрира, че сега в българските обменни бюра 1 турска лира може да бъде закупена за 0,145 лева

Лирата се срина до 12,49 по отношение на $, откакто реализира върхове в последните 11 следващи сесии. Тя загуби 40% от цената си тази година, в това число почти 20% спад от началото на предходната седмица.

Ердоган упражни напън върху централната банка да се насочи към нападателен цикъл на количествени удобства, който съгласно него има за цел да увеличи износа, вложенията и работните места, даже след като инфлацията се повишава до близо 20% и обезценяването на валутата се форсира, изяждайки съществено приходите на турците.

Бившият заместник-управител на централната банка Семих Тюмен, който беше уволнен от Ердоган предишния месец, прикани за неотложно връщане към политики, които пазят цената на лирата.

" Този ​​ирационален опит, който няма късмет за триумф, би трябвало да бъде зарязан неотложно и би трябвало да се върнем към качествени политики, които пазят цената на турската лира и просперитета на турския народ ", настоя той в " Туитър ".

Лирата е най-лошо представящата се валута на страна от разрастващите се пазари тази година, най-много поради това, което анализаторите назовават ​​безразсъдно и прибързано разхлабване на паричната политика. Спрямо еврото турската валута отслабна до ново рекордно ниско равнище от 13,4035.

Изглежда, че купувачите губят интерес, откакто знаците за волатилност скочиха до най-високите равнища от март, когато Ердоган ненадейно уволни някогашния твърдолинеен началник на централната банка и назначи единодушен критик на високите лихви.

" Спредовете демонстрират, че на пазара няма ликвидност ", означи форекс дилър, цитирайки мненията на Ердоган като главен мотор.

Доходността на 10-годишните референтни облигации се увеличи над 21% за първи път от началото на 2019 година Турските суверенни доларови облигации паднаха с повече от 1 цент при започване на търговията, демонстрират данните на Tradeweb.

След като лирата се срина, главният показател на акциите скочи с 1,5% поради ненадейно евтини оценки.

Централната банка понижи своя лихвен % предишния четвъртък със 100 базисни пункта до 15%, което е доста под инфлацията от близо 20%, и алармира за още количествени удобства.

Тя понижи лихвите с общо 400 пункта от септември насам, което анализаторите нарекоха рискова неточност на политиката, като се има поради надълбоко негативната действителна рентабилност и като се има поради, че съвсем всички други централни банки започнаха стягане или се готвят да го създадат.

Анализатори споделиха, че скоро ще са нужни незабавни нараствания на лихвите, до момента в който спекулациите за главен ремонт на кабинета с присъединяване на финансовия министър Лютфи Елван също натежаха.

Ердоган отбрани политиката на конференция късно вчера и настоя, че по-строгата парична политика нямало да понижи инфлацията.

" Отхвърлям политики, които ще свият страната ни, ще я отслабят, ще обричат ​​народа ни на безработица, апетит и беднотия ", акцентира Ердоган след съвещание на кабинета, което провокира спад на лирата в края на деня.

Societe Generale означи през вчерашния ден, че централната банка ще би трябвало да реализира " незабавно " нарастване още идващия месец и да увеличи лихвения % до към 19% до края на първото тримесечие на 2022 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР