Турската лира продължава да пада спрямо еврото и долара, затвърждавайки

...
Турската лира продължава да пада спрямо еврото и долара, затвърждавайки
Коментари Харесай

Typция e в oмaгьocaн ĸpъг: лиpaтa ce cpивa, цeнтpaлнaтa бaнĸa нe cмee дa я зaщити

Турската лира продължава да пада по отношение на еврото и $, затвърждавайки позицията си на една от най-зле представящите се валути през тази година.

Обезценяването на паричната единица се трансформира във все по-голям проблем, а Централната банка на страната не смее да се намеси и да я отбрани, като увеличи главната рента, поради острата рецензия на президента Реджеп Тайип Ердоган за високите разноски по заеми.

От това се възползват хедж фондовете и други спекуланти да залагат против турската лира и да печелят добре от това.

 

" Участниците на пазара са нясно, че гуверньорът Четинкая има лимитирано място за повишение на ставките в актуалната домашна среда ", отбелязва Пьотр Матис, пълководец в Rabobank в Лондон.

Централната банка резервира високите лихви, въпреки че даде обещание в допълнение повишение, в случай че е належащо. Но вложителите са загрижени, че турското държавно управление ще се опълчи на подобен ход защото се пробва да подтиква растежа, оставяйки валутата на милостта на задграничните финансови потоци.

Дефицитът по настоящата сметка на Турция се усили до 53.3 милиарда $ през 12-те месеца до февруари, като по-голямата част от този дефицит се финансира от портфейлни вложения, демонстрират последните данни.

Лирата се обезцени с повече от 9% тази година и падна до рекордните 4.1934 $ в сряда. Срещу еврото се намали до най-ниското равнище до момента от 5.1938.

Загубите във валутата се форсираха, когато вложителите оцениха вероятността за военна интервенция на Съединени американски щати в прилежаща Сирия. Турската войска провежда военна интервенция против кюрдските бойци в Северна Сирия, а предизвестието на президента на Щатите Доналд Тръмп за ракетна офанзива усложнява несигурната геополитическа позиция на Анкара.

" Пазарът залага, че лирата ще поевтинее ", споделя Гийом Треска, пълководец в Париж в Credit Agricole.

Инвеститорите в този момент желаят рекордни обезщетения, с цел да вложат парите си в страната. Доходността от 10-годишните облигации на Турция се увеличи до невижданите 13.56% в сряда, нараствайки с съвсем 200 базисни пункта за 2 месеца.

" Това е циничен кръг от по-слаба лира, водеща до по-нататъшни загуби на акции и облигации, което на собствен ред поражда угриженост за приключването на капитали и води до още по-слаба валута ", споделя Матис./ money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР