Турската лира поскъпва спрямо долара и еврото в началото на

...
Турската лира поскъпва спрямо долара и еврото в началото на
Коментари Харесай

Повишение на турската лира след среща на управителя на централната банка на Турция с инвеститори

Турската лира нараства по отношение на $ и еврото при започване на новата седмица, реагирайки положително на извършена в неделя среща на вложители с шефа на централната банка Мурат Четинкая и с вицепремиера на Турция Мехмет Шимшек.

Според организация Ройтерс, на тази среща Четинкая е алармирал, че Турската централна банка ще стартира да организира по-общоприета и по-опростена парична и лихвена политика, с цел да ограничи трагичната амортизация на локалната валута.

Присъствали на срещата в Истанбул банкери и вложители оповестиха, че мненията на турския вицепремиер Шимшек пък са били ориентирани към достиженията и проектите на държавното управление, наблягайки фискалната дисциплинираност, политиката на стягане (повишаване) на лихвените ставки и ангажираността към пазарната стопанска система.

Двамата висши турски представители възнамеряват да се срещнат в понеделник и във вторник в Лондон и с задгранични вложители в опит да успокоят пазарните страхове по отношение на ограниченията, предприемани от централна банка. Трябва да се има поради, че през предходната седмица централната банка на Турция увеличи главната си рента с цели 3% (с 300 базисни пункта) до 16,5%, с цел да ограничи бруталната амортизация на турска лира.

Опитите за усмиряване на вътрешните и на задграничните вложители способства за отскок на турската лира при започване на новата седмица. Щатският $ се намалява с 1,4% към 4,5765 турски лира, отстъпвайки от рекордния исторически връх към 4,9200 лири, доближат за малко през предходната седмица (на 23-ти май).

Въпреки това турската лира е една от най-слабото представящите се валути през актуалната година, обезценявайки се по отношение на $ с към 18%.

Еврото също губи позиции по отношение на турската валута, понижавайки се в понеделник с над 1,5% към 5,3140 лири, откакто през предходната седмица и единната европейска валута удари исторически връх към 5,7624 равнището.

Трябва да се има поради, че в продължение на години Турската централна банка разчиташе на много комплицирана система от голям брой лихвени ставки при установяване на лихвите по заемите, което съгласно редица икономистите прави паричната политика по-малко предвидима. На срещата с вложителите в неделя обаче Мурат Четинкая е показал, че банката е подхванала стъпки към " опростяване и нормализиране " на лихвената си политика, само че в това време е допълнил, че този развой наподобява се е забавил.

Междувременно Турската централна банка разгласи в понеделник, че е завършила процеса по опростяване на паричната си политика и от 1-ви юни едноседмичната реполихва ще се трансформира в нейна съществена лихвена ставка. От началото на идващия месец едноседмичната рента по рефинансиране на комерсиалните банки (реполихва) ще се равнява на настоящата финансираща рента, която е на равнище от 16,5%. В същото време така наречен " овърнайт " лихви по заемите и депозитите ще бъдат на 150 базисни пункта (1,5%) над и под равнището на реполихвата, добави централната банка. Трябва да се има поради, че към сегашния миг едноседмичната репо рента е на равнище от 8%, като овърнайт лихвата за финансиране (кредитиране) е от 9,25%, до момента в който заемната рента е на равнище от 7,25%.

Решението на централната банка способства за в допълнение повишаване на турската лира по отношение на $ и еврото с към 3% в границите на днешна търговия към равнища надлежно от 4,5508 и от 5,3110 лири.

От началото на годината насам вложителите разпродаваха нападателно турски лири предвид на опасения, че турският президент Реджеп Ердоган ще се опита да въздейства върху другояче " самостоятелната " парична и лихвена политика, провеждана от централната банка на страната.

Самият той се разказва като " зложелател на лихвените проценти " и упорства за опазване на ниските разноски по заемите, с цел да се усили кредитния напредък и новото строителство, изключително преди идните след месец избори в страната. В същото време вложителите желаят да видят нападателни нараствания на лихвените ставки, с цел да се ограничи турската двуцифрена инфлация.

На 24-ти юни в Турция ще се проведат президентски и парламентарни избори, които ще доведат до смяна на политическия режим в страната към ясно изразена президентска система на ръководство. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР