Турската лира поевтинява в сряда с над 2%, заличавайки част

...
Турската лира поевтинява в сряда с над 2%, заличавайки част
Коментари Харесай

Турската лира пак тръгна надолу

Турската лира поевтинява в сряда с над 2%, заличавайки част от голямото си повишаване през миналата седмица, защото измежду вложителите продължава да има съществени терзания по отношение на мощно растящата инфлация.

Турската лира поевтинява в сряда с над 2%, заличавайки част от голямото си повишаване през миналата седмица, защото измежду вложителите продължава да има съществени терзания по отношение на мощно растящата инфлация и неортодоксалната политика на централната банка на страната, съобщава БНР.

Пазарните участници наподобява не реагираха на политически документ на Турската централната банка за 2022 година, в който тя сподели, че ще следи рисковете, свързани с валутния пазар, и ще направи нужното, с цел да подсигурява, че той работи безпрепятствено. Централната банка съобщи, че ще употребява наложителните запаси, с цел да поддържа преследването на задачите си за ценова и финансова непоклатимост, като добави, че договарянията за сключване на суапови съглашения с други централни банки ще продължат.

Турската валута поевтинява в сряда с близо 2,5% към 12,10 лири за един щатски $, откакто през предходната седмица съумя да нарастне с над 50% като реакция на подкрепените от страната пазарни интервенции на стойност милиарди долари и държавното решение за покриване на загуби от валутните курсове по избрани депозити в турски лири.

Президентът Реджеп Ердоган показа предходната седмица тласък за спестителите да обръщат валутните депозити в турски лири, според който тласък Министерството на финансите и Централната банка ще възстановят загубите, понесени от всяка една ерозия на цената на лирите през интервала на депозита.

Това докара до възобновяване на локалната валута към нейните равнища от средата на октомври към 10,50 лири за един американски $, откакто на 20 декември тя се срина до рекордно историческо дъно от към 18,40 лири за $.

Въпреки това солидно възобновяване на турската лира през предходната седмица, тя към момента бележи амортизация в границите на 2021 година от близо 40% по отношение на щатската валута.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР