Турската лира поевтиня със 7% до рекордно ниско ниво в

...
Турската лира поевтиня със 7% до рекордно ниско ниво в
Коментари Харесай

Турската лира се срина със 7% след най-голямата разпродажба от 2021 г.

Турската лира поевтиня със 7% до рекордно ниско равнище в сряда в най-голямата си дневна ликвидация след историческия срив през 2021 година Причина за срутва са дейностите на новото държавно управление към разхлабване на стабилизиращите ограничения в опит да направи завой към по-ортодоксални политики.

Турската лира поевтиня със 7% до рекордно ниско равнище в сряда в най-голямата си дневна ликвидация след историческия срив през 2021 година Причина за срутва са дейностите на новото държавно управление към разхлабване на стабилизиращите ограничения в опит да направи завой към по-ортодоксални политики.

Лирата е подложена на напън, В сряда сутринта лирата беше на равнище 22.98 по отношение на $. По-рано тя доближи рекордно ниско равнище - 23.16, с което загубите ѝ през тази година доближиха повече от 19%, оповестява Reuters.

През уикенда Ердоган разгласи новия си кабинет и назначи за финансов министър Мехмет Шимшек, някогашен заместител министър-председател, който се приема добре от задграничните вложители. По-късно Шимшек съобщи, че икономическата политика би трябвало да се върне на " рационална " основа.
Реклама
Пазарите чакат и назначението на нов шеф на централната банка на мястото на Шахап Кавджъоглу, който ръководеше намаляването на лихвените проценти при неортодоксалната политика на Ердоган. Наследник на Кавджъоглу може да е Хафизе Гайе Ердан - някогашен съдиректор на банкрутиралата преди месец First Republic Bank. Тя се е срещнала с Шимшек съгласно източници на Bloomberg, поискали да запазят анонимност. Ердан ще бъде петият началник на централната банка на страната в границите на четири години, откакто Ердоган уволни предходните шефове като част от честите промени в политиката.
Пазарите чакат назначението на нов шеф на централната банка.
" Наблюдаваме нормализиране на политиката ", споделя пред Reuters Тим Аш от BlueBay Asset Management. " Мисля, че виждаме въздействието на натиска на Шимшек (върху Турската централна банка) за рационална политика. "

През по-голямата част от годината управляващите играеха дейна роля на валутните пазари, като използваха десетки милиарди долари от запасите си, с цел да поддържат постоянен курс на лирата. Според банкерите продължаващото последователно обезценяване на лирата ще докара до възстановяване на пазарните условия и ще спре намаляването на запасите на централната банка.
Реклама
" С всеки минал ден лирата се приближава до равнище, което няма да се постанова да бъде защитавано с запаси. Очаквам загубите да продължат още известно време ", съобщи валутен трейдър, добавяйки, че внезапните загуби в границите на деня демонстрират, че валутата се приближава до " предстоящи равнища ". Някои анализатори чакат лирата да отслабне към диапазона 25-28 по отношение на $.
Завръщане към ортодоксалността
Под натиска на Ердоган, самоопределящ се като " зложелател " на високите лихвените проценти, централната банка понижи главния си лихвен % до 8.5% от 19% през 2021 година, с цел да подтиква растежа и вложенията. Но това провокира рекорден срив на лирата през декември 2021 година и изстреля инфлацията до 24-годишен връх - над 85%, през предходната година.

Завръщането на Шимшек, който беше министър на финансите и вицепремиер в интервала 2009 - 2018 година, алармира за отдалечаване от неортодоксалните понижения на лихвите макар високата инфлация, които провокираха над 80% обезценяване на лирата за пет години.

Сега турските управляващи се надяват, че задграничните вложители ще се завърнат след дългогодишно отдръпване, само че пазарни наблюдаващи предизвестиха, че в предишното Ердоган се е обръщал към стандартни политики единствено с цел да промени мнението си скоро по-късно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР