Турската лира поевтиня с повече от 2% и достигна до

...
Турската лира поевтиня с повече от 2% и достигна до
Коментари Харесай

Турската лира достигна до ново рекордно ниско ниво

Турската лира поевтиня с повече от 2% и доближи до нов най-нисък годишен рекордно по отношение на $, предава Reuters. Причината са опасенията на пазара, че Централната банка може да увеличи лихвените проценти тази седмица с по-малко от предстоящото.

Тази година турската лирата към този момент е загубила цели 30% от цената си

Централната банка на Турция се чака да увеличи главния лихвен % с 500 базисни пункта до 20% тази седмица, изпълнявайки обещанието си за по-нататъшно стягане на лихвения % за ограничение на инфлацията, която още веднъж ще се увеличи.

Турски специалисти разясняват, че лихвеният % ще бъде нараснал до към 16,50-17,0%. Централната банка ще разгласи решението си за лихвените проценти в четвъртък, 20 юли.
 Втората най-лоша валута в света: турската лира се обезцени до ново дъно
Втората най-лоша валута в света: турската лира се обезцени до ново дъно

Преди нея е единствено аржентинското песо

През юни Централната банка на Турция увеличи главния лихвен % с 650 базисни пункта до 15%, като даде обещание да продължи стягането, до момента в който не настъпи доста усъвършенстване в вероятностите за инфлацията.
 Снимка 624003
Източник:

Инфлация и лихви

Годишната инфлация в Турция се повиши до 24-годишен връх от 85,51% през октомври предходната година, основно заради обезценяването на лирата поради политиката на Ердоган на ниски лихвени проценти.

Повишаването на лихвения % и ястребовият звук бяха най-силните сигнали за поврат след годините на разхлабена политика при президента Реджеп Тайип Ердоган, който даваше приоритет на растежа и вложенията.

Според икономисти, въздействието на Ердоган върху Централната банка лимитира до каква степен може да стигне тя в стягането на политиката. Реалните лихвени проценти са мощно негативни.
 Как финансовите пазари реагираха на успеха на Ердоган
Как финансовите пазари реагираха на успеха на Ердоган

За Турция резултатът не беше изключително изненадващ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР