Турската лира падна в четвъртък до ново рекордно дъно спрямо

...
Турската лира падна в четвъртък до ново рекордно дъно спрямо
Коментари Харесай

Турската лира падна до ново рекордно дъно

Турската лира падна в четвъртък до ново рекордно дъно по отношение на $. Възобновиха се опасенията за неспособността на централната банка да се бори с инфлацията в страната и след известията, че президентът Ердоган за подред път е подложил на рецензия парично-кредитната политика на регулатора.

Днес турската валута отслабна до рекорден най-малко от 4,0430 лири за едни $. По обед лирата се търгуваше на равнище 4,0304, или с 0,8 % под курса от края на вчерашния ден, оповестява Reuters.

По отношение на еврото турската лира се намали до 4,9510, въпреки да остава над рекордно ниския курс по отношение на общата валута от 4,9728 лири за евро, доближат през предишния месец.

От началото на тази година турската валута поевтиня с към 6 % по отношение на $. Та показва една от най-лошите динамичности на валута на разрастваща се страна, поради безпокойството на вложителите от двуцифрения ритъм на инфлацията и политическите ограничения, които те считат за несъответстващи.

Както оповестява през днешния ден вестник Hurriyet, Ердоган, изказвайки се на съвещание на актива на ръководещата партия тази седмица, е разкритикувал неотдавнашното покачване на главната рента от централната банка. Президентът е декларирал, че това решение не е било в съгласие с държавното управление.

Агенция Ройтерс отбелязва, че администрацията на турския водач не е била налична за мнения по посочената тематика. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР