Турската лира отслабна спрямо долара и еврото в понеделник, след

...
Турската лира отслабна спрямо долара и еврото в понеделник, след
Коментари Харесай

Понижение на турската лира, след заплахата на Тръмп да опустоши икономически Турция

Турската лира отслабна по отношение на $ и еврото в понеделник, откакто американският президент Доналд Тръмп предизвести, че Съединените щати "ще опустошат Турция стопански ", в случай че Анкара нападна подкрепяната от Вашингтон кюрдска милиция в Сирия, осведоми БНР.

Турската валута, която се обезцени с близо 30% през предходната година, се намалява с към 1% към 5-дневно дъно от 5,5100 лири за един щатски $ и с 0,95% към 4-дневно дъно от 6,3240 лири за едно евро.

Натискът върху турската лира е реалност, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши Турция с икономическо опустошаване, в случай че нападна подкрепяната от американците кюрдска милиция в Сирия, което провокира остра реакция от страна на Анкара, определяйки тази опасност като "фатална неточност ".

"Ще унищожим стопански Турция, в случай че ударят кюрдите ", написа Тръмп в Туитър.

Неотдавна турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джон Болтън е направил "сериозна неточност ", когато е декларирал, че Ердоган би трябвало да се ангажира с отбраната на кюрдите.

Негативно въздействие върху турската лира оказват и оповестени по-рано през днешния ден данни на формалната статистика на страната, съгласно които индустриалното произвеждане в Турция се е намалило през ноември с цели 6,5% по отношение на година по-рано вследствие на спад на промишленото произвеждане със 7,1%, на минно-добивната промишленост с 1,1% и на производството на електрическо с 1,8 на 100.

Основният фондов показател BIST 100 на борсата в Истанбул пък се намалява с над 1% при започване на днешната търговия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР