Турската лира отново поевтиня в четвъртък, оставайки под натиск, заради

...
Турската лира отново поевтиня в четвъртък, оставайки под натиск, заради
Коментари Харесай

Турция обвини САЩ в икономическа война, лирата отново падна

Турската лира още веднъж поевтиня в четвъртък, оставайки под напън, поради екскалиращото напрежение сред Съединени американски щати и Турция.

Анкара упрекна Вашингтон, че води " икономическа война " против нея и не зачита правната й система. Двете страни са в изострен спор поради процеса против американския свещеник Андрю Брънсън, който е арестуван и упрекнат в тероризъм от турските управляващи, написа Reuters.

В резултат лирата спадна с 1.1% до 6.1000 по отношение на $ от 6.0330. Към 11:42 българско време валутата се търгуваше при курс от 6.805 по отношение на $.

Турската валута изгуби 38% от цената си през тази година, а рецесията в връзките със Съединени американски щати в допълнение утежни загубите, подхранени от опасенията за въздействието на президента Тайип Ердоган върху паричната политика.

В последните дни валутната търговия е по-слаба и се случва основно в чужбина. Турските пазари са в едноседмична почивка поради мюсюлманския празник Курбан Байрам.

Отношенията сред Вашингтон и Анкара прогресивно се утежняват през последните 2 седмици, а двете страни употребяват все по-твърда изразителност.

Съветникът по национална сигурност на Доналд Тръмп - Джон Болтън съобщи пред Reuters, че Турция е направила " огромна неточност " с отхвърли да освободи Брънсън и е скептично надъхан по отношение на 15-те милиарда $ капиталова поддръжка от Катар, която е " изцяло незадоволителна, с цел да окаже въздействие върху турската стопанска система ". Болтън е прочут с крайните си позиции, а мнозина го дефинират като " ястреб ".

В Турция разтълкуваха думите му като знак, че Съединени американски щати са " вдигнали мерника " на турската стопанска система. " Изявлението му е доказателство, че администрацията на Тръмп минава в офанзива към съдружник от НАТО като част от икономическа война ", сподели пред Reuters представителят на Ердоган Ибрахим Калин.

" Администрацията на Тръмп потвърди, че има намерение да употребява търговията, митата и глобите, с цел да стартира международна комерсиална война ", добави Калин.

Според Болтън рецесията може да завърши " неотложно ", в случай че Турция освободи Брънсън. В отговор Калин прикани Вашингтон да почете независимостта на турската правосъдна система - една от най-острите реакции на Анкара към рецензиите към задържането на Брънсън.

Пасторът, който живее в Турция от 2 десетилетия, е арестуван от 21 месеца и сега е под домакински арест.

" Ограничителни и наказателни ограничения "

Турските държавни чиновници до момента мълчаха по отношение на мненията на Тръмп и Болтън по отношение на управляващите в Анкара. Тръмп бе безапелационен пред Reuters в понеделник, че няма да даде никакви отстъпки в подмяна на освобождението на Брънсън.

По-рано този месец той удвои митата върху вноса на стомана и алуминий от Турция, което предизвика Анкара да увеличи цените за импорт на коли, алкохол и тютюн от Съединени американски щати със същата сума.

Турските управляващи внесоха и тъжба в Световната комерсиална организация (СТО) поради митата на Вашингтон.

" Турция ще отбрани националните си ползи на всяка платформа и ще работи с останалата част от света против ограничаващи и наказателни ограничения ", съобщи Калин.

Подкрепата на Катар имаше позитивно влияние върху пазарите, а връзките на Турция с Доха ще продължат да укрепват.

" Стъпките, които сме подхванали, с цел да предотвратим нападенията над турската лира, дадоха позитивни резултати ", а Министерството на финансите и други институции ще продължат да " вземат защитни ограничения и да защитят нашата стопанска система ", добави представителят на Ердоган. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР