Турската лира днес достигна исторически минимум на валутните пазари на

...
Турската лира днес достигна исторически минимум на валутните пазари на
Коментари Харесай

Турската лира удари историческо дъно

Турската лира през днешния ден доближи исторически най-малко на валутните пазари на фона на напрежението със Съединени американски щати, обвързвано с наближаването на процеса в Ню Йорк против Реза Зараб, турско-ирански жител, упрекнат в нарушение на глобите против Иран, съобщи Франс прес.

Турската валута изгуби над 1 % от цената си тази заран и се разменяше при курс от 3,97 лири за един $ - нов исторически най-малко. Малко по-късно тя леко нарастна до 3,96 лири за един $.

В опит да спре този спад централната банка реши изцяло да ограничи банковите овърнайт заеми от на следващия ден.

Напрежението сред Вашингтон и Анкара, което така и така към този момент бе мощно, се изостри в допълнение през последните дни с наближаването на делото, което би трябвало да се гледа при започване на декември. Заедно с един турски банкер, Мехмет Хакан Атила, Реза Зараб е упрекнат в нарушение на американското ембарго против Иран.

Има опасения, че този развой ще се отрази на турския банков бранш и най-много на държавната банка Halkbank, в която при арестуването си в Съединени американски щати Атила е изпълнявал длъжността заместител общоприет шеф, отговарящ за интернационалното ръководство на банката.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР