Турската Karpowership спря електроснабдяването от плаващата си електроцентрала до столицата

...
Турската Karpowership спря електроснабдяването от плаващата си електроцентрала до столицата
Коментари Харесай

Турска електрическа компания спря тока в столицата на Сиера Леоне поради неплатени сметки

Турската Karpowership спря електроснабдяването от плаващата си електроцентрала до столицата Фрийтаун на западноафриканската страна Сиера Леоне. Причината е неплатен дълг от към 40 милиона $ , сподели министърът на енергетиката на страната Канджа Сесай през днешния ден, оповестява " Ройтерс ".

Столицата беше наранена от спирания на електрозахранването.

Министърът изясни, че непогасената сума " е насъбрана с течение на времето, защото държавното управление субсидира повече от половината от цената , която корабът таксува за киловатчас ".

Той сподели още, че държавното управление би трябвало да похарчи повече за дотациите, тъй като таксува потребителите в слабата локална валута на Леоне. Тя е една от най-зле представящите се по отношение на $, а точно в долари се заплаща на доставчика на електрическа енергия.

Създадена е държавна комисия за преразглеждане на потребителските цени за електрическа енергия, които има късмет да се удвоят.
 Г-20 се спогажда за непрекъснато участие на Африканския съюз наедно с Европейски Съюз?
Г-20 се спогажда за непрекъснато участие на Африканския съюз наедно с Европейски Съюз?

Очаква се водачите на Г-20 да разгласят решението по време на срещата на върха

Karpowership е един от най-големите международни оператори на плаващи електроцентрали и част от Karadeniz Energy Group. Оттам са подписали съглашения през 2018 година и 2020 година за доставка на електрическа енергия на държавната енергийна компания на Сиера Леоне.

Компанията е сключила сходни покупко-продажби с няколко африкански страни, които изпитват усложнения с доставките на електрическа енергия. За случая от нея

нНяма коментар.

На уеб страницата ѝ написа, че е разположила към 65 мегавата мощности за произвеждане на електрическа енергия в Сиера Леоне от 2020 година насам и доставя 80% от общите й потребности от електрическа енергия.

Министърът посочи, че изключването от Karpowership е понижило доставките на електрическа енергия за столицата с 13%. В момента в столицата има режим на тока, като домовете и компаниите остават без електричество с часове всеки ден.

Karpower е един от трите източника на електричество за града. Другите два включват хидроязовира на страната и сила от междусистемна връзка с Кот д`Ивоар, която също доставя до Гвинея и Либерия.

Според министъра доставките на Karpower са нужни най-много през сухия сезон, когато равнищата на водата в язовира са ниски. Зависимостта от компанията е понижена през дъждовния сезон. В момента страната е в пика на дъждовния си сезон от май до ноември.
 Синдикат предизвестява за обществено напрежение при отвързани цени на тока за бита
Синдикат предизвестява за обществено напрежение при отвързани цени на тока за бита

Искат обособен Закон за пазара на дребно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР